Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΣΠΠΕΝΚ για τα γεγονότα στο λιμάνι Καρύστου της 3 - 5 - 2018


Την Πέμπτη 3 Μαϊου του 2018 συγκεντρωμένοι Καρυστινοι πολίτες και εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων Καρύστου  ( Αγροτοκτηνοτρόφοι, Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων, Εμπορικός Σύλλογος, Μελισσοκομικός Σύλλογος κ.α.) όπως και του Συλλόγου για την Προστασία Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστιας
( ΣΠΠΕΝΚ) σταμάτησαν πλοίο που είχε σκοπό να εκφορτώσει ανεμογεννήτριες  στο λιμάνι της Καρύστου . 
Οι συγκεντρωμένοι πολίτες μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Φορέων Καρύστου, περίμεναν από τις 4.30 πρωινή ώρα στην περιοχή της πλατφόρμας  του λιμανιού το πλοίο με το όνομα Ειρήνη Κ. 
Οι παρόντες λιμενικοί αστυνομικοί δεν κατάφεραν να εμποδίσουν το συγκεντρωμένο πλήθος ( πλέον των 200 ατόμων) που σχηματίζοντας αδιαπέραστο μέτωπο εμπόδισε το πλοίο να προσαράξει και αναγκάστηκε να περιμένει αρόδο αρκετές ώρες μέχρι να αποφασίσει οτι θα ήταν σκόπιμο να επιστρέψει στο Λαύριο μέχρι νεωτέρας. 
Οι συγκεντρωμένοι πολίτες αποφάσισαν να περιφρουρούν το λιμάνι σε σταθερή βάση και σε συγκεκριμένες βάρδιες προς αποφυγή εκπλήξεων μέχρι και την Δευτέρα οπότε και θα επιστρέψει το πλοίο με τις ανεμογεννήτριες ελπίζοντας  οτι θα μπορέσει να απαλλαγεί από το  φορτίο του. 
Αυτό όμως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει γιατί όλο και περισσότεροι Καρυστινοι πολίτες εκφράζουν πλέον έμπρακτα τη δυσαρέσκεια τους από την συσσώρευση τεράστιου αριθμού αιολικών σταθμών στην περιοχη τους κατά παράβαση όλων των στοιχειωδών κανόνων χωροθέτησης με γνώμονα της προστασία της φύσης, του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και της παραδοσιακής οικονομίας της Νότιας Καρυστίας. 
Οι νέοι δρόμοι που ήδη κατασκευάζονται μέσα στην αμιγή φύση της προστατευόμενης περιοχής Natura του Δήμου Καρύστου, τα πολλά νέα χιλιόμετρα καλωδίων υψηλής τάσης που θα διασχίσουν με  θεόρατους πυλώνες το βουνό Όχη από άκρη σε άκρη, οι υποσταθμοι, τα βοηθητικά κτίρια και τέλος οι 250 ανεμογεννήτριες ύψους 100 μέτρων που θα στηθούν πάνω σε κάθε λόφο και κορυφογραμμή, θα μετατρέψουν το  εξαιρετικής καλλονής τοπίο του βουνού σε βιομηχανική ζώνη αιολικής ενέργειας με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στον τουρισμό, την κτηνοτροφία ,την μελισσοκομία και την υγεία του πληθυσμού. 
  
Σημερα στις 4 Μαϊου ημέρα Παρασκευή  συμφωνα με πληροφορίες υπήρξε προγραμματισμένο δρομολόγιο δεύτερου πλοίου για εκφόρτωση ανεμογεννητριών το οποιο δεν έγινε λόγω της περιφρούρησης του λιμανιού από τους Καρυστινούς πολίτες.


Ο ΣΠΠΕΝΚ πιστός στους καταστατικούς του σκοπούς συμμετέχει ενεργά για την σωτηρία του φυσικού κεφαλαίου της Νότιας Καρυστίας, για την αξιοπρέπεια, την αυτοδιάθεση, την ελευθερία. 


ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. 
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα αιολικά λόμπυ, ποιοι άραγε τα στηρίζουν;

Tώρα «χαρίζονται» και τα νερά μας στις πολυεθνικές

Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για «Αιολικό - Αντλητικό- υδροηλεκτρικό σύστημα στο Αποπηγάδι από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Το Αποπηγάδι μετατρέπεται σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας από ΑΠΕ.
Μετά από τις περιουσίες μας, τον ήλιο και τον αέρα, τώρα «χαρίζονται» και τα νερά μας στις πολυεθνικές, στα πλαίσια του γενικότερου ξεπουλήματος της χώρας στους τοκογλύφους - δανειστές. Με την αρ. πρ. 3540/21-09-2011 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Καρούντζου εγκρίνονται οι περιβαλλοντικού όροι για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Αιολικό – αντλητικό – υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 5,1MW αιολικά και 5MW υδροηλεκτρικό – αντλητικό» στη θέση «Στρογγυλή Κορυφή», Δήμων Πλατανιά & Κανδάνου – Σελίνου, Ν. Χανίων της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ Α.Ε.». Ο περιφερειάρχης προχώρησε στην έγκριση ΕΠΟ του έργου παρά τις αντιρρήσεις της Δ/νσης Δασών Χανίων που έχουν διατυπωθεί …

Οι θυγατρικές της EDF EN HELLAS S.A., οι χρηματοδοτήσεις πολλών εκ. € και η Κτίστωρ ΑΤΕ