Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Όχι» αιολικοί σταθμοί στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο ΕΦ.ΣΥΝ. https://www.haniotika-nea.gr/ochi-aiolikoi-stathmoi-sto-apopigadi/


«Να οριοθετηθεί περιοχή αποκλεισμού για αιολικούς σταθμούς γύρω από τον ορεινό όγκο Αποπηγάδι», ζητά η Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα προτάσεις τις οποίες κατέθεσε στις 5 Ιουλίου στην Περιφέρεια Κρήτης.

Οι προτάσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το το έργο: «Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 11,55 MW αιολικό (ΑΠΕ) – 5,5 ΜW συσσωρευτές (εγγυημένη) στη Θέση «Αποπηγάδι – Στρογγυλή Κορυφή», Δήμων Πλατανιά και Καντάνου Σελίνου Π.Ε. Χανίων».
Η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι «η μελέτη που αναρτήθηκε σε διαβούλευση δεν οδηγεί σε Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για μια νέα δραστηριότητα, αλλά σε διαδικασία τροποποίησης προηγούμενης Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. Κρήτης του 2011 που είχε εκδοθεί για άλλο έργο στην ίδια θέση και αφορούσε σε αιολικό σταθμό ισχύος 5,1MW και υδροηλεκτρικό –αντλητικό σύστημα ισχύος 5 MW που δεν κατασκευάστηκε ποτέ.
Ουσιαστικά στην υπό διαβούλευση μελέτη υπάρχει ο ισχυρισμός ότι δεν επέρχονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις ως προς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και ότι πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν εκδοθεί για το προηγούμενο έργο και να τροποποιηθούν μόνο το είδος, το μέγεθος και τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. (ΜΠΕ, σελ. 60)
Θεωρείται δηλαδή λογικό να έχει δεσμευτεί ως προς τη χρήση γης, ένας εκτεταμένος ορεινός χώρος επί περισσότερο από μία δεκαετία χωρίς να έχει κατασκευαστεί κανένα έργο και να ζητείται σήμερα η επ’ αόριστον ανανέωση αυτής της δέσμευσης για ένα διαφορετικό έργο που θα παρατείνει την προηγούμενη δέσμευση».
Οι κάτοικοι τονίζουν ότι «η διαδικασία που ακολουθείται μας βρίσκει ουσιαστικά αντίθετους, όχι μόνο επειδή το νέο έργο διαφέρει πάρα πολύ σε σχέση με το προηγούμενο, αλλά και επειδή το προηγούμενο έργο είχε αδειοδοτηθεί με νομοθεσία που σήμερα έχει τροποποιηθεί».
Ως προς τη χωροθέτηση και τους περιβαλλοντικούς όρους του συστήματος αποθήκευσης η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι «η ΜΠΕ αντιμετωπίζει το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας από συστοιχίες συσσωρευτών ως προσάρτημα του αιολικού σταθμού και όχι ως υποέργο του υβριδικού σταθμού όπως είναι στην πραγματικότητα, με συνέπεια να μην εξετάζει διακριτά ούτε τη χωροθέτηση ούτε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας από τους συσσωρευτές».
Επίσης, η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι «η περιοχή του Αποπηγαδιού αποτελεί ένα χώρο που περιστοιχίζεται από περιοχές του δικτύου Natura 2000 και άλλες προστατευτέες περιοχές και για το λόγο αυτό έχει αποτελέσει πόλο έλξης για εγκατάσταση αιολικών σταθμών όπως φαίνεται στις εικόνες 4.4. και 3.20 της ΜΠΕ, όπου όμως αποδεδειγμένα συντρέχουν λόγοι εκπόνησης μελετών Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης, ειδικά μετά από τη σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που έχουν προηγηθεί, με πιο πρόσφατη αυτή του 2020 για παράβαση των Οδηγιών για τους οικοτόπους και την προστασία της ορνιθοπανίδας. Επειδή η χώρα δεν έχει καθορίσει τους κατάλληλους στόχους και τα κατάλληλα μέτρα διατήρησης των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και Διαχειριστικά Σχέδια».
Στη συνέχεια η Πρωτοβουλία σημειώνει ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρεια Κρήτης από το 2012 είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά με την με αριθμ. 58/2012 γνωμοδότησή της για άλλο έργο σε παρακείμενη περιοχή και συγκεκριμένα για το υποέργο στη θέση «Σπίνα» ενώ για την εγκατάσταση και λειτουργία του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είχε ζητήσει την εκπόνηση Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης λόγω της υψηλής ορνιθολογικής αξίας της περιοχής. Ακόμα επισημαίνει ότι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με το με αρ. Πρωτ. 313/29-11-2013 τόνισε και ότι ο ορεινός όγκος του Αποπηγαδιού – αγίου Ζήνα είναι σημαντικός και για τα προστατευόμενα μεταναστευτικά αρπακτικά και τα μικρά στρουθιόμορφα πτηνά, επειδή η περιοχή βρίσκεται στο μεταναστευτικό διάδρομο δυτικής Κρήτης – Αντικυθήρων – Πελοποννήσου. «Οι παραπάνω ισχυρισμοί επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί τρία τουλάχιστον περιστατικά νεκρών πουλιών στην περιοχή, ενώ άλλα είναι πιθανό να μην έχουν καταγραφεί».
Επιπλέον, η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι «στη «Μελέτης Χωροθέτησης για τη Βιώσιμη Εγκατάσταση Αιολικών στην Κρήτη» που εκπονήθηκε με την από 21-09-2010 Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και είχε ως αντικείμενο την αποσαφήνιση της καταλληλότητας ή μη χώρων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Κρήτη, αναφέρεται (σελ. 89) ότι στις αρχές Αυγούστου 2011 ένα νεαρό άτομο χρυσαετού (aquila chrysaetos) σκοτώθηκε μετά από πρόσκρουση στις γραμμές μεταφοράς ενέργειας του αιολικού σταθμού που λειτουργεί σε άμεση γειτνίαση με τον σχεδιαζόμενο.
Ο ορεινός όγκος του Αποπηγαδιού και η περιοχή χωροθέτησης του συγκεκριμένου έργου οριοθετείται από τη μελέτη αυτή ως περιοχή αποκλεισμού εγκατάστασης αιολικών σταθμών, στους χάρτες αξιολόγησης και των δύο σεναρίων που εξετάστηκαν».
Καταλήγοντας και με βάση τους συγκεκριμένους λόγους, η Πρωτοβουλία θεωρεί ότι «θα πρέπει να οριοθετηθεί περιοχή αποκλεισμού για αιολικούς σταθμούς γύρω από τον ορεινό όγκο Αποπηγάδι.
Όσο αυτό βρίσκεται σε εκκρεμότητα, το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν:
α) να μην εγκριθεί τροποποίηση της ΑΕΠΟ που αφορούσε στο προηγούμενο έργο,
β) να συνταχθεί μια νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που να περιλαμβάνει διακριτή εκτίμηση περιβαλλοντικών όρων για το τμήμα του έργου που αφορά στους συσσωρευτές και
γ) να συνταχθούν μελέτες Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης προδιαγραφές για τις οποίες δεν υπήρχαν όταν εκδόθηκε η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για το προγενέστερο έργο που δεν υλοποιήθηκε».
Ακολουθούν για την Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα 37 υπογραφές.
Αναδημοσιευση απο ΕΦ.ΣΥΝ. https://www.haniotika-nea.gr/ochi-aiolikoi-stathmoi-sto-apopigadi/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποπηγάδι Χανίων: οι υπηρεσίες και η επιστήμη στην υπηρεσία των εταιρειών

Γράφει η Νέλλη Ψαρρού Τα τελευταία χρόνια η άγνωστη ιστορία που εκτυλίσσεται στον ορεινό όγκο του Αποπηγαδίου έχει αρχίσει και γίνεται περισσότερο γνωστή, αν και συγκρατημένα μιας και τα ΜΜΕ αποφεύγουν να αναφέρουν οτιδήποτε θίγει τις κυβερνητικές επιλογές. Η ομάδα του ντοκιμαντέρ Σταγώνες (www.stagonesdoc.gr), που ερευνά την ιδιωτικοποίηση και υφαρπαγή του νερού στην Ελλάδα, έχει εντάξει και το Αποπηγάδι στην έρευνά της, που ολοκληρώνεται σύντομα χάρη στη βοήθεια του κόσμου και των κινημάτων. Σε ένα ντοκιμαντέρ είναι πολλές λεπτομέρειες που δεν μπορούν να αναφερθούν. Έχουμε όμως την ευκαιρία να το κάνουμε αρθρογραφώντας στον Αγώνα της Κρήτης, μια εφημερίδα που από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει την προσπάθειά μας. Το δασαρχείο, οι δήμοι και η Περιφέρεια Έχουμε άλλη φορά γράψει για το τι συμβαίνει στο Αποπηγάδι, μια ιστορία που επηρεάζει τα χωριά Σέμπρωνας, Πρασσές, Ρούματα, Σπίνα, Φλώρια, και άλλα που τώρα ξεχνώ. Εκεί η γαλλική πολυεθνική EDF, δεύτερη στον κόσμο σε παραγωγή ενέργεια

Δικαστική δικαίωση ιδιοκτητών γης στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο haniotika-nea.gr:  https://www.haniotika-nea.gr/dikastiki-dikaiosi-idioktiton-gis-sto-apopigadi/  Δικαίωση ιδιοκτητών γης της περιοχής του Αποπηγαδίου αποτελεί πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων, από την οποία προκύπτει ότι εκτάσεις που παραχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο για ανεμογεννήτριες, είναι ιδιωτικές και όχι του Δημοσίου! Το Ελληνικό Δημόσιο δεν αναγνώριζε ως ιδιωτικές τις συγκεκριμένες εκτάσεις, τις αναγνώρισε όμως το δικαστήριο που δικαίωσε τους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 34/21, που δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στα Χανιά στις 24-2-2021. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε γίνει ένα χρόνο πριν: στις 23 Ιανουαρίου 2020 ενώ η υπόθεση είχε… τραβήξει αρκετά χρόνια με κατοίκους να αντιδρούν από την πρώτη στιγμή στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τα έτη 2009 και 2010 στην περιοχή είχε συσταθεί ενάντια στις ανεμογεννήτριες Πρωτοβουλία Κατοίκων από χωριά της γύρω περιοχής, οι οποίοι είχαν προχ