Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, στην καταγγελία για Αποπηγάδι

Αποπηγάδι 4-8-2015

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, στην καταγγελία για Αποπηγάδι

Στις 23-07-2015 ο Προϊστάμενος  Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) απάντησε στην καταγγελία μας σχετικά «με την πιθανή παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της αδειοδότησης αιολικών και υβριδικών σταθμών παράγωγης αιολικής ενέργειας στην περιοχή Αποπηγάδι Χανίων Κρήτης και των ελλείψεων που παρουσιάζουν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.»  Η καταγγελία μας έχει καταχωρηθεί με τον αριθμό CHAP(2014)03428.

Όπως επισημαίνει ο Προϊστάμενος  « δεν θα κινηθεί νέα διαδικασία επί παραβάσει σχετικά με το θέμα αυτό» δεδομένου ότι «η Επιτροπή δεν είναι αντικειμενικά σε θέση να κινήσει ατομικές διαδικασίες παραβίασης για κάθε έργο ξεχωριστά», αλλά όμως τα στοιχεία που διαβιβάσαμε για το Αποπηγάδι στην Επιτροπή «θα ληφθούν δεόντως υπόψη στα πλαίσια της υπόθεσης 2014/4073»

Η υπόθεση 2014/4073 αφορά τη διαδικασία παραβίασης που έχει κινήσει η Επιτροπή κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, έπειτα από δεκάδες  καταγγελίες «σχετικά με την παραβίασης της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ από διάφορα έργα κατασκευής αιολικών πάρκων». Η Επιτροπή έστειλε στην Ελληνική Κυβέρνηση «Προειδοποιητική επιστολή σύμφωνα με το άρθρο 258 της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ε.Ε. Στη εν λόγω επιστολή η Επιτροπή εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 3 και του άρθρου 7 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας επειδή δεν υπέβαλε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για ης ΑΠΕ σε διαδικασία δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεών του στις περιοχές Natura2000 της Ελλάδας, με βάση τους στόχους διατήρησης τους, και επειδή συμφώνησε μ' αυτό το σχέδιο χωρίς να έχει βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα των οικείων περιοχών Natura.»

Δηλαδή η Επιτροπή εγκαλεί την Ελλάδα ότι στο στάδιο Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  του Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ δεν έγινε δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων του σε σχέση με τους στόχους διατήρησης των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων Νατούρα (ιδιαίτερα  των ΖΕΠ  που είναι για τα πουλιά) και δεν υπάρχουν θεσμοθετημένοι στόχοι διατήρησης.

Να τονίσουμε ότι τις νομικές παραβιάσεις στο Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ για τις οποίες καταγγέλλει η ΕυρωπαΪκη Επιτροπή  την Ελλάδα, τις είχαν επισημάνει  εγκαίρως συναγωνιστές και τις είχαν προβάλλει πλήρως τεκμηριωμένα στις σχετικές δίκες που έγιναν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ). Το ΣΤΕ όμως αποφάσισε ότι όλα είναι νόμιμα!

Οι παραβάσεις που καταγράφονται στην υπόθεση 2014/4073 (στην οποία εντάχθηκε και το Αποπηγάδι) είναι τόσο σοβαρές που, σε περίπτωση παραπομπής και καταδίκης της Ελλάδας για το θέμα, ο Ενεργειακός Σχεδιασμός για τις ΑΠΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που ίσως να σημάνει και την αρχή του τέλους της “φούσκας” των αιολικών-μεγαθηρίων στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι η απόλυτη πλειοψηφία των επενδύσεων βιομηχανικών αιολικών σταθμών συσσωρεύεται στις - κατά τ’ άλλα – “προστατευόμενες” περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000.

Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποπηγάδι Χανίων: οι υπηρεσίες και η επιστήμη στην υπηρεσία των εταιρειών

Γράφει η Νέλλη Ψαρρού Τα τελευταία χρόνια η άγνωστη ιστορία που εκτυλίσσεται στον ορεινό όγκο του Αποπηγαδίου έχει αρχίσει και γίνεται περισσότερο γνωστή, αν και συγκρατημένα μιας και τα ΜΜΕ αποφεύγουν να αναφέρουν οτιδήποτε θίγει τις κυβερνητικές επιλογές. Η ομάδα του ντοκιμαντέρ Σταγώνες (www.stagonesdoc.gr), που ερευνά την ιδιωτικοποίηση και υφαρπαγή του νερού στην Ελλάδα, έχει εντάξει και το Αποπηγάδι στην έρευνά της, που ολοκληρώνεται σύντομα χάρη στη βοήθεια του κόσμου και των κινημάτων. Σε ένα ντοκιμαντέρ είναι πολλές λεπτομέρειες που δεν μπορούν να αναφερθούν. Έχουμε όμως την ευκαιρία να το κάνουμε αρθρογραφώντας στον Αγώνα της Κρήτης, μια εφημερίδα που από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει την προσπάθειά μας. Το δασαρχείο, οι δήμοι και η Περιφέρεια Έχουμε άλλη φορά γράψει για το τι συμβαίνει στο Αποπηγάδι, μια ιστορία που επηρεάζει τα χωριά Σέμπρωνας, Πρασσές, Ρούματα, Σπίνα, Φλώρια, και άλλα που τώρα ξεχνώ. Εκεί η γαλλική πολυεθνική EDF, δεύτερη στον κόσμο σε παραγωγή ενέργεια

Δικαστική δικαίωση ιδιοκτητών γης στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο haniotika-nea.gr:  https://www.haniotika-nea.gr/dikastiki-dikaiosi-idioktiton-gis-sto-apopigadi/  Δικαίωση ιδιοκτητών γης της περιοχής του Αποπηγαδίου αποτελεί πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων, από την οποία προκύπτει ότι εκτάσεις που παραχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο για ανεμογεννήτριες, είναι ιδιωτικές και όχι του Δημοσίου! Το Ελληνικό Δημόσιο δεν αναγνώριζε ως ιδιωτικές τις συγκεκριμένες εκτάσεις, τις αναγνώρισε όμως το δικαστήριο που δικαίωσε τους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 34/21, που δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στα Χανιά στις 24-2-2021. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε γίνει ένα χρόνο πριν: στις 23 Ιανουαρίου 2020 ενώ η υπόθεση είχε… τραβήξει αρκετά χρόνια με κατοίκους να αντιδρούν από την πρώτη στιγμή στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τα έτη 2009 και 2010 στην περιοχή είχε συσταθεί ενάντια στις ανεμογεννήτριες Πρωτοβουλία Κατοίκων από χωριά της γύρω περιοχής, οι οποίοι είχαν προχ

«Όχι» αιολικοί σταθμοί στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο ΕΦ.ΣΥΝ. https://www.haniotika-nea.gr/ochi-aiolikoi-stathmoi-sto-apopigadi/ «Να οριοθετηθεί περιοχή αποκλεισμού για αιολικούς σταθμούς γύρω από τον ορεινό όγκο Αποπηγάδι», ζητά η Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα προτάσεις τις οποίες κατέθεσε στις 5 Ιουλίου στην Περιφέρεια Κρήτης. Οι προτάσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το το έργο: «Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 11,55 MW αιολικό (ΑΠΕ) – 5,5 ΜW συσσωρευτές (εγγυημένη) στη Θέση «Αποπηγάδι – Στρογγυλή Κορυφή», Δήμων Πλατανιά και Καντάνου Σελίνου Π.Ε. Χανίων». Η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι «η μελέτη που αναρτήθηκε σε διαβούλευση δεν οδηγεί σε Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για μια νέα δραστηριότητα, αλλά σε διαδικασία τροποποίησης προηγούμενης Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. Κρήτης του 2011 που είχε εκδοθεί για άλλο έργο στην ίδια θέση και αφορούσε σε αιολικό σταθμό ισχύος 5,1MW και υδ