Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

“Ταλαιπωρούνε τον κόσμο άδικα”: Αναβλήθηκε η δίκη των 17 πολιτών που υπερασπίστηκαν το Αποπηγάδι – Πάνω από 1.000 υπογραφές σε λίγες ημέρες στο Ρέθυμνο

Αναβλήθηκε η δίκη στα Χανιά των 17 πολιτών που πριν από 4 περίπου χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου του 2010 στάθηκαν μπροστά από τις μπουλντόζες υπερασπιζόμενοι τις περιουσίες, και την ιστορία του τόπου τους.
Η αναβολή οφείλεται στη μη παρουσία των τριών μαρτύρων κατηγορίας μηχανικών της εταιρείας “Αιολική Μουσούρων Α.Ε.”, η οποία είναι και θυγατρική της γαλλικής πολυεθνικής EDF.
Τρομερή ταλαιπωρία
Για άλλη μια φορά υπήρχε τρομερή ταλαιπωρία, αφού στο δικαστήριο έχουν οδηγηθεί και άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία με σοβαρά προβλήματα υγείας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 81χρονου, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα με την καρδιά του και ο οποίος τα τελευταία 3 χρόνια σέρνεται διαρκώς στα δικαστήρια από την εταιρεία.
Να σημειώσουμε ότι οι κάτοικοι είναι από Κάντανο, Στούρνα, Δρυς, Σέμπρωνα, Αγριλέ και Παλιά Ρούματα, χωρία που ανήκουν σε τρεις επαρχίες του νομού Χανίων και πιο συγκεκριμένα από τις Επαρχίες Σελίνου, Κισσάμου και Κυδωνίας.
Να αναφέρουμε επίσης ότι έξω από το δικαστήρια υπήρχαν αλληλέγγυοι από τα Χανιά αλλά και μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που ξεκίνησε από το Ρέθυμνο ειδικά για να συμπαρασταθεί στους 17.
“Με το πρόσχημα της ανάπτυξης του τόπου μας ξεπουλάνε τα πάντα. Είναι χειρότερος πόλεμος από την Κατοχή”, μας είπε ένας από τους κατηγορούμενος.
“Ταλαιπωρούνε τον κόσμο άδικα” μας είπε ένας άλλος.
Η αναβολή ορίστηκε για 31-3-2014.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Να υπενθυμίσουμε πως οι 17 οδηγούνται στα δικαστήρια επειδή στις 19 Απριλίου του 2010, ως συμβολική ενέργεια, μαζί με άλλους πολίτες της περιοχής είχαν προχωρήσει σε δεντροφύτευση σε σημείο όπου η θυγατρική της γαλλικής πολυεθνικής EDF σκόπευε να εγκαταστήσει τις τρεις πρώτες βάσεις ανεμογεννητριών.
Η δεντροφύτευση είχε πραγματοποιηθεί υπό την παρουσία της αστυνομίας ενώ οι κάτοικοι παρέμειναν εκεί και δεν επέτρεψαν τη διέλευση του οχήματος της εταιρείας «Αιολική Μουσούρων Α.Ε.» που μετέφερε τα εξαρτήματα για τις ανεμογεννήτριες.
Όλα αυτά έγιναν σε εκτάσεις για τις οποίες κατείχαν τίτλους ιδιοκτησίας και σε μία νύχτα είδαν να μετατρέπονται σε «δασικές».
Κατηγορούνται και οδηγούνται στα δικαστήρια για «παρεμπόδιση της κυκλοφορίας».
Πάνω από 1.000 υπογραφές στο Ρέθυμνο
Όσον αφορά στη συλλογή υπογραφών για την Αίτηση Ακυρώσεως στο ΣτΕ κατά της απόφασης του ΥΠΕΚΑ που εγκρίνει τους Περιβαλλοντικούς Όρους του Υβριδικού- αντλησιοταμιευτικού έργου της Υδροαιολικής Αιγαίου (θυγατρικής της γαλλικής EDF), στο Ρέθυμνο μέσα σε λίγες ημέρες περισσότερα από 1.000 άτομα υπέγραψαν το σχετικό έγγραφο ενώ η διαδικασία δεν έχει καν ξεκινήσει στους δήμους Ανωγείων και Ρεθύμνου!
Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι ούτε στο Δήμο Περάματος συλλέχθηκαν υπογραφές αφού υπήρξε κόλλημα εκ μέρους της συμβολαιογράφου.
Επίσης, άξιο αναφοράς είναι ότι έως τώρα το σχετικό κείμενο έχουν υπογράψει ο Μητροπολίτης Λάμπης και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Λιόνη, ο βουλευτής κ. Ξανθός αλλά και οι δήμαρχοι Λάμπης, Μυλοποτάμου, Αμαρίου και Σφακίων.

Αναδημοσίευση απο 
http://agonaskritis.gr/%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%80%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF-%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%BB%CE%AE/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποπηγάδι Χανίων: οι υπηρεσίες και η επιστήμη στην υπηρεσία των εταιρειών

Γράφει η Νέλλη Ψαρρού Τα τελευταία χρόνια η άγνωστη ιστορία που εκτυλίσσεται στον ορεινό όγκο του Αποπηγαδίου έχει αρχίσει και γίνεται περισσότερο γνωστή, αν και συγκρατημένα μιας και τα ΜΜΕ αποφεύγουν να αναφέρουν οτιδήποτε θίγει τις κυβερνητικές επιλογές. Η ομάδα του ντοκιμαντέρ Σταγώνες (www.stagonesdoc.gr), που ερευνά την ιδιωτικοποίηση και υφαρπαγή του νερού στην Ελλάδα, έχει εντάξει και το Αποπηγάδι στην έρευνά της, που ολοκληρώνεται σύντομα χάρη στη βοήθεια του κόσμου και των κινημάτων. Σε ένα ντοκιμαντέρ είναι πολλές λεπτομέρειες που δεν μπορούν να αναφερθούν. Έχουμε όμως την ευκαιρία να το κάνουμε αρθρογραφώντας στον Αγώνα της Κρήτης, μια εφημερίδα που από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει την προσπάθειά μας. Το δασαρχείο, οι δήμοι και η Περιφέρεια Έχουμε άλλη φορά γράψει για το τι συμβαίνει στο Αποπηγάδι, μια ιστορία που επηρεάζει τα χωριά Σέμπρωνας, Πρασσές, Ρούματα, Σπίνα, Φλώρια, και άλλα που τώρα ξεχνώ. Εκεί η γαλλική πολυεθνική EDF, δεύτερη στον κόσμο σε παραγωγή ενέργεια

Δικαστική δικαίωση ιδιοκτητών γης στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο haniotika-nea.gr:  https://www.haniotika-nea.gr/dikastiki-dikaiosi-idioktiton-gis-sto-apopigadi/  Δικαίωση ιδιοκτητών γης της περιοχής του Αποπηγαδίου αποτελεί πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων, από την οποία προκύπτει ότι εκτάσεις που παραχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο για ανεμογεννήτριες, είναι ιδιωτικές και όχι του Δημοσίου! Το Ελληνικό Δημόσιο δεν αναγνώριζε ως ιδιωτικές τις συγκεκριμένες εκτάσεις, τις αναγνώρισε όμως το δικαστήριο που δικαίωσε τους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 34/21, που δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στα Χανιά στις 24-2-2021. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε γίνει ένα χρόνο πριν: στις 23 Ιανουαρίου 2020 ενώ η υπόθεση είχε… τραβήξει αρκετά χρόνια με κατοίκους να αντιδρούν από την πρώτη στιγμή στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τα έτη 2009 και 2010 στην περιοχή είχε συσταθεί ενάντια στις ανεμογεννήτριες Πρωτοβουλία Κατοίκων από χωριά της γύρω περιοχής, οι οποίοι είχαν προχ

«Όχι» αιολικοί σταθμοί στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο ΕΦ.ΣΥΝ. https://www.haniotika-nea.gr/ochi-aiolikoi-stathmoi-sto-apopigadi/ «Να οριοθετηθεί περιοχή αποκλεισμού για αιολικούς σταθμούς γύρω από τον ορεινό όγκο Αποπηγάδι», ζητά η Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα προτάσεις τις οποίες κατέθεσε στις 5 Ιουλίου στην Περιφέρεια Κρήτης. Οι προτάσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το το έργο: «Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 11,55 MW αιολικό (ΑΠΕ) – 5,5 ΜW συσσωρευτές (εγγυημένη) στη Θέση «Αποπηγάδι – Στρογγυλή Κορυφή», Δήμων Πλατανιά και Καντάνου Σελίνου Π.Ε. Χανίων». Η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι «η μελέτη που αναρτήθηκε σε διαβούλευση δεν οδηγεί σε Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για μια νέα δραστηριότητα, αλλά σε διαδικασία τροποποίησης προηγούμενης Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. Κρήτης του 2011 που είχε εκδοθεί για άλλο έργο στην ίδια θέση και αφορούσε σε αιολικό σταθμό ισχύος 5,1MW και υδ