Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η απόφαση του ΔΣ του δήμου Καντάνου Σελίνου για την επαναλειτουργία του νταμαριού στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου



Στο παρακάτω link:http://www.kandanos.eu/node/2121
Διαβάστε τα πρακτικά (επισυναπτόμενο pdf) της απόφαση του ΔΣ του δήμου Καντάνου - Σελίνου που συμφωνεί (η πλειοψηφία) με την επαναλειτουργία του νταμαριού στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου.
Άλλα έλεγε ο Δήμαρχος, στο VIDEO (στο τέλος 9:20 περίπου), προεκλογικά : «... το  συγκεκριμένο, (λατομείο) μετά το χαρακτηρισμό  ιστορικής  περιοχής και του δρόμου ως ιστορικό μνημείο, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε ΠΟΤΕ  να ξανα λειτουργήσει..»
Τι άλλαξε την άποψη σας κ. Δήμαρχε;
Ακούστε επίσης τις κατηγορίες για "λατομικές μίζες", από την προηγούμενη Δ/νση του νταμαριού, στην αρχή του VIDEO.
Επισημαίνουμε ότι η άδεια που ζητούν τα Λατομεία Σελίνου, όπως μπορείτε να δείτε στην επισυναπτόμενη ΜΠΕ, αφορά την κανονική και μακροχρόνια (για 15 χρόνια!!!) επαναλειτουργία του νταμαριού: "Επικαιροποίηση και Τροποποίηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανανέωση περιβαλλοντικών όρων, για την εκμετάλλευση υφιστάμενου λατομείου αδρανών, στη θέση «Κακόσκαλα», στα διοικητικά όρια του ήμου Κανδάνου Σέλινου, Π.Ε. Χανίων"  και όχι την "δήθεν" αποκατάσταση των τεραστίων υφιστάμενων καταστροφών από την προηγούμενη λειτουργία του, όπως ο Δήμαρχος υποστηρίζει στην εισήγηση του.
Καταστροφές που έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες (δείτε επισυναπτόμενη απόφαση ΕΜΝΕ) που διέταξαν το κλείσιμο του νταμαριού,  και που οφείλονται στην μη εφαρμογή της προηγούμενης εγκεκριμένης ΜΠΕ, που παρόμοια με την τωρινή προέβλεπε εκμετάλλευση κατά βαθμίδες, από πάνω προς τα κάτω, με σταδιακή "αποκατάσταση" κάθε βαθμίδες.

H απόφαση των ΕΜΝΕ λέει ξεκάθαρα ότι, επειδή έχει σχεδόν εξαντληθεί ο χώρος των 59 στρ. και θεωρείται σχεδόν αδύνατη η ορθολογική συνέχιση της εκμετάλλευσης, η όποια συνέχιση της λειτουργίας του νταμαριού επιτάσσει  πρώτα την  έγκριση  νέας τεχνικής μελέτης και μετά την έγκριση νέας περιβαλλοντικής μελέτης, που βεβαίως και οι δυο θα λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα καταστροφής που έχει  η εταιρεία προκαλέσει στο χώρο.

Παρόλα αυτά το δημοτικό συμβούλιο, όπως θα διαβάσετε γωμοδώτησε  κατά πλειψηφία, υπέρ της επαναλειτουργίας του νταμαριού, με μια ΜΠΕ που δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη προηγουμένως εγκεκριμένη νέα τεχνική μελέτη, μια ΜΠΕ που αποκρύπτει εντελώς τα πραγματικά  σημερινά δεδομένα του λατομικού χώρου, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στην απόφαση των ΕΜΝΕ (δεν αναφέρει καν αυτή την απόφαση) και  που αποσιωπεί εντελώς την ύπαρξη του ιστορικού δρόμου.
Και χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα  ήδη "βεβαιωμένα" χρωστούμενα στο δήμο, από την εταιρεία, ανταποδοτικά τέλη.
Όσο για τα περίφημα 7 σημεία της απόφασης, εκτός  του ότι έχουμε ξαναζήσει την απόλυτη μη  εφαρμογή τους, σε προηγούμενες παρόμοιες αποφάσεις του ΔΣ του πρώην δήμου Καντάνου, έχουν  ήδη παραβιατεί σχεδόν στο σύνολο τους, από την προηγούμενη λειτουργία του νταμαριού
Τέλος, επειδή η οικοδομική δραστηριότητα στο Σέλινο,  και όχι μόνο, είναι και θα παραμείνει ως φαίνεται για αρκετά χρόνια σχεδόν ανύπαρκτη, αναρωτιόμαστε προς τι, η επαναλειτουργία του νταμαριού στον ιστορικό τόπο;
Μήπως για την θεμελίωση των δεκάδων ανεμογεννητριών και των τριών υβριδικών - ανλησιοταμιευτικών στο Αποπηγάδι;

Ολοκληρώνοντας έτσι τον ολοκληρωτικό αφανισμό της μαρτυρικής Καντάνου και του ιστορικού Αποπηγαδιού και τη μετατροπή τους σε βιομηχανική ζώνη.
Σημείωση: Θετικά γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία και επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας Κρήτης, βάζοντας έτσι και αυτή τον λίθο της στο παραπάνω επικείμενο αφανισμό.

Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποπηγάδι Χανίων: οι υπηρεσίες και η επιστήμη στην υπηρεσία των εταιρειών

Γράφει η Νέλλη Ψαρρού Τα τελευταία χρόνια η άγνωστη ιστορία που εκτυλίσσεται στον ορεινό όγκο του Αποπηγαδίου έχει αρχίσει και γίνεται περισσότερο γνωστή, αν και συγκρατημένα μιας και τα ΜΜΕ αποφεύγουν να αναφέρουν οτιδήποτε θίγει τις κυβερνητικές επιλογές. Η ομάδα του ντοκιμαντέρ Σταγώνες (www.stagonesdoc.gr), που ερευνά την ιδιωτικοποίηση και υφαρπαγή του νερού στην Ελλάδα, έχει εντάξει και το Αποπηγάδι στην έρευνά της, που ολοκληρώνεται σύντομα χάρη στη βοήθεια του κόσμου και των κινημάτων. Σε ένα ντοκιμαντέρ είναι πολλές λεπτομέρειες που δεν μπορούν να αναφερθούν. Έχουμε όμως την ευκαιρία να το κάνουμε αρθρογραφώντας στον Αγώνα της Κρήτης, μια εφημερίδα που από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει την προσπάθειά μας. Το δασαρχείο, οι δήμοι και η Περιφέρεια Έχουμε άλλη φορά γράψει για το τι συμβαίνει στο Αποπηγάδι, μια ιστορία που επηρεάζει τα χωριά Σέμπρωνας, Πρασσές, Ρούματα, Σπίνα, Φλώρια, και άλλα που τώρα ξεχνώ. Εκεί η γαλλική πολυεθνική EDF, δεύτερη στον κόσμο σε παραγωγή ενέργεια

Δικαστική δικαίωση ιδιοκτητών γης στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο haniotika-nea.gr:  https://www.haniotika-nea.gr/dikastiki-dikaiosi-idioktiton-gis-sto-apopigadi/  Δικαίωση ιδιοκτητών γης της περιοχής του Αποπηγαδίου αποτελεί πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων, από την οποία προκύπτει ότι εκτάσεις που παραχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο για ανεμογεννήτριες, είναι ιδιωτικές και όχι του Δημοσίου! Το Ελληνικό Δημόσιο δεν αναγνώριζε ως ιδιωτικές τις συγκεκριμένες εκτάσεις, τις αναγνώρισε όμως το δικαστήριο που δικαίωσε τους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 34/21, που δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στα Χανιά στις 24-2-2021. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε γίνει ένα χρόνο πριν: στις 23 Ιανουαρίου 2020 ενώ η υπόθεση είχε… τραβήξει αρκετά χρόνια με κατοίκους να αντιδρούν από την πρώτη στιγμή στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τα έτη 2009 και 2010 στην περιοχή είχε συσταθεί ενάντια στις ανεμογεννήτριες Πρωτοβουλία Κατοίκων από χωριά της γύρω περιοχής, οι οποίοι είχαν προχ

«Όχι» αιολικοί σταθμοί στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο ΕΦ.ΣΥΝ. https://www.haniotika-nea.gr/ochi-aiolikoi-stathmoi-sto-apopigadi/ «Να οριοθετηθεί περιοχή αποκλεισμού για αιολικούς σταθμούς γύρω από τον ορεινό όγκο Αποπηγάδι», ζητά η Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα προτάσεις τις οποίες κατέθεσε στις 5 Ιουλίου στην Περιφέρεια Κρήτης. Οι προτάσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το το έργο: «Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 11,55 MW αιολικό (ΑΠΕ) – 5,5 ΜW συσσωρευτές (εγγυημένη) στη Θέση «Αποπηγάδι – Στρογγυλή Κορυφή», Δήμων Πλατανιά και Καντάνου Σελίνου Π.Ε. Χανίων». Η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι «η μελέτη που αναρτήθηκε σε διαβούλευση δεν οδηγεί σε Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για μια νέα δραστηριότητα, αλλά σε διαδικασία τροποποίησης προηγούμενης Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. Κρήτης του 2011 που είχε εκδοθεί για άλλο έργο στην ίδια θέση και αφορούσε σε αιολικό σταθμό ισχύος 5,1MW και υδ