Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δρόμος αεροδρόμιο στο αποπηγάδι

 αναδημοσιεύουμε εδώ την επιστολή προς την Διεύθυνση Δασών Χανίων.

 Σπίνα, Δευτέρα 20/12/2010

Προς
Διεύθυνση Δασών Χανίων
Αστυνομικό τμήμα Καντάνου
Εισαγγελεία Χανίων
Εισαγγελία Αρείου Πάγου
Υπουργό Περιβάλλοντος
Περιφερειάρχη Κρήτης

Κυρία Καριολάκη

Στο υπ΄ Αριθ. Πρωτ. 1906/16-4-2010 έγγραφο σας που μας αποστείλατε, σχετικά με το δασικό δρόμο  πρόσβασης στον αιολικό σταθμό των τριών Α/Ν, που η εταιρεία “Αιολική Μουσούρων Α.Ε.” έχει διανοίξει στο Αποπηγάδι, αναφέρετε ότι «Στην έγκριση, τίθενται ως όροι για την διάνοιξη της οδοποιίας προσπέλασης, πλάτος καταστρώματος ίσο με 6 μέτρα και μέση ζώνη κατάληψης ίση με τα 8 μέτρα. [...]»
   ενώ  μετά την αυτοψία των υπαλλήλων της υπηρεσίας σας στην περιοχή«[...] Εντοπίστηκε αυξημένο πλάτος καταστρώματος (από 7 μέχρι και 10,2 μέτρα σε 5 αντιπροσωπευτικές θέσεις που έγιναν μετρήσεις) σε μήκος 1700 -1900 περίπου μέτρων από την διασταύρωση της ασφάλτου προς Σπίνα (αρχή του δρόμου προσπέλασης). Στα υπόλοιπα περίπου 2300-2500 μέτρα, το πλάτος του καταστρώματος ήταν σχεδόν σε όλες τις θέσεις που μετρήθηκαν, μικρότερο των 6 μέτρων (από 4,8 ως 5,4 μέτρα εκτός από μια θέση, στην οποία το πλάτος ήταν 7 μέτρα). Το συνολικό πλάτος της ζώνης κατάληψης ήταν, σε όλες τις θέσεις στις οποίες αυτό εκτιμήθηκε, πάνω από 8 μέτρα (από 8,2 ως 19,9 μέτρα με μέσο όρο τα 11,3 μέτρα).
Στην Α.Ε. Αιολική Μουσούρων, στην οποία συναποστέλλεται το παρόν, εφιστάτε η προσοχή, για:
1)                Την υποβολή αναλυτικών σχεδίων διατομών της οδού προσπέλασης, με βάση το δεδομένο ότι, το πλάτος του καταστρώματος αυτής θα περιορίζεται στα 6 μέτρα και με βάση τις πραγματικές κλήσεις του φυσικού πρανούς στη ζώνη διέλευσης της οδού. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να υποβληθούν στην Δ/νση Δασών Χανίων, για να ελεγχθούν  και να ληφθούν τα τυχόν αναγκαία μέτρα.
2)                Τη μη περαιτέρω αύξηση του πλάτους της οδού.
3)                Την κατασκευή, οπωσδήποτε, οχετών απορροής των ομβρίων, μέσα στο ήδη διαμορφωμένο κατάστρωμα της οδού (παρατηρήθηκαν ήδη, κατά θέσεις, φαινόμενα έντονης διάβρωσης, κυρίως του καταστρώματος της οδού).
4)                Την άμεση έναρξη προμελέτης αποκατάστασης του χώρου επέμβασης, σύμφωνα με τον όρο 8 της τροποποιημένης έγκρισης επέμβασης, σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών Χανίων.»
Όμως σε χθεσινή (Κυριακή) επίσκεψη μας στην περιοχή διαπιστώσαμε ότι η εταιρεία κατά παράβαση των παραπάνων, αυξάνει κατά κόρον ακόμη περισσότερο το ήδη παράνομο πλάτος της οδού καταστρέφοντας το δάσος και ανοίγει τους οχετούς απορροής των ομβρίων έξω από το ήδη διαμορφωμένο κατάστρομα. Σε ένα σημείο μάλιστα, η καταστροφή όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες που σας καταθέτουμε, ο δασικός δρόμος έχει μετατραπεί σε γιγάντια πλατεία - αεροδρόμιο, με εκβραχισμούς, μπαζώματα και τεράστια κατστροφή του δάσους.
Η άδεια εγκατάστασης που ανανέωσε ο περιφεριάρχης στις 7/7/2010 δεν νομιμοποιεί  και δεν επιτρέπει  τα έργα που αυτή τη στιγμή παράνομα γίνονται στο δρόμο.
Από τη μεριά σας έχετε προβεί, όπως διά νόμου και Συνταγματικής επιταγής προβέπεται, σε Διοικητική Αποβολή από το πέραν των 6 μέτρα δρόμο και κήρυξη αναδασωτέας έκτασης.
Βάση ποιας, μελέτης δασικής οδοποιίας (Γ κατηγορίας) κατασκευάζεται αυτός ο δρόμος;
Παρακαλούμε όπως προβείται άμεσα στο χώρο για αυτοψία - έλεγχο και για να σταματήσεται τα εργά που κατασστρέφουν το δάσος, το οποίο μάλιστα η υπηρεσία σας  έχει κηρύξει σε “προστατευτικό.”

Για την Πρωτοβουλία Κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα

Καρυωτάκης Κωστής
Σολανάκης Ευτύχης


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΣΠΠΕΝΚ για τα γεγονότα στο λιμάνι Καρύστου της 3 - 5 - 2018

Την Πέμπτη 3 Μαϊου του 2018 συγκεντρωμένοι Καρυστινοι πολίτες και εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων Καρύστου  ( Αγροτοκτηνοτρόφοι, Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων, Εμπορικός Σύλλογος, Μελισσοκομικός Σύλλογος κ.α.) όπως και του Συλλόγου για την Προστασία Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστιας ( ΣΠΠΕΝΚ) σταμάτησαν πλοίο που είχε σκοπό να εκφορτώσει ανεμογεννήτριες  στο λιμάνι της Καρύστου .  Οι συγκεντρωμένοι πολίτες μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Φορέων Καρύστου, περίμεναν από τις 4.30 πρωινή ώρα στην περιοχή της πλατφόρμας  του λιμανιού το πλοίο με το όνομα Ειρήνη Κ.  Οι παρόντες λιμενικοί αστυνομικοί δεν κατάφεραν να εμποδίσουν το συγκεντρωμένο πλήθος ( πλέον των 200 ατόμων) που σχηματίζοντας αδιαπέραστο μέτωπο εμπόδισε το πλοίο να προσαράξει και αναγκάστηκε να περιμένει αρόδο αρκετές ώρες μέχρι να αποφασίσει οτι θα ήταν σκόπιμο να επιστρέψει στο Λαύριο μέχρι νεωτέρας.  Οι συγκεντρωμένοι πολίτες αποφάσισαν να περιφρουρούν το λιμάνι σε σταθερή βάση και σε συγκεκριμένες βάρδιες προς απ…

Τα αιολικά λόμπυ, ποιοι άραγε τα στηρίζουν;

Οι θυγατρικές της EDF EN HELLAS S.A., οι χρηματοδοτήσεις πολλών εκ. € και η Κτίστωρ ΑΤΕ