Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δρόμος αεροδρόμιο στο αποπηγάδι

 αναδημοσιεύουμε εδώ την επιστολή προς την Διεύθυνση Δασών Χανίων.

 Σπίνα, Δευτέρα 20/12/2010

Προς
Διεύθυνση Δασών Χανίων
Αστυνομικό τμήμα Καντάνου
Εισαγγελεία Χανίων
Εισαγγελία Αρείου Πάγου
Υπουργό Περιβάλλοντος
Περιφερειάρχη Κρήτης

Κυρία Καριολάκη

Στο υπ΄ Αριθ. Πρωτ. 1906/16-4-2010 έγγραφο σας που μας αποστείλατε, σχετικά με το δασικό δρόμο  πρόσβασης στον αιολικό σταθμό των τριών Α/Ν, που η εταιρεία “Αιολική Μουσούρων Α.Ε.” έχει διανοίξει στο Αποπηγάδι, αναφέρετε ότι «Στην έγκριση, τίθενται ως όροι για την διάνοιξη της οδοποιίας προσπέλασης, πλάτος καταστρώματος ίσο με 6 μέτρα και μέση ζώνη κατάληψης ίση με τα 8 μέτρα. [...]»
   ενώ  μετά την αυτοψία των υπαλλήλων της υπηρεσίας σας στην περιοχή«[...] Εντοπίστηκε αυξημένο πλάτος καταστρώματος (από 7 μέχρι και 10,2 μέτρα σε 5 αντιπροσωπευτικές θέσεις που έγιναν μετρήσεις) σε μήκος 1700 -1900 περίπου μέτρων από την διασταύρωση της ασφάλτου προς Σπίνα (αρχή του δρόμου προσπέλασης). Στα υπόλοιπα περίπου 2300-2500 μέτρα, το πλάτος του καταστρώματος ήταν σχεδόν σε όλες τις θέσεις που μετρήθηκαν, μικρότερο των 6 μέτρων (από 4,8 ως 5,4 μέτρα εκτός από μια θέση, στην οποία το πλάτος ήταν 7 μέτρα). Το συνολικό πλάτος της ζώνης κατάληψης ήταν, σε όλες τις θέσεις στις οποίες αυτό εκτιμήθηκε, πάνω από 8 μέτρα (από 8,2 ως 19,9 μέτρα με μέσο όρο τα 11,3 μέτρα).
Στην Α.Ε. Αιολική Μουσούρων, στην οποία συναποστέλλεται το παρόν, εφιστάτε η προσοχή, για:
1)                Την υποβολή αναλυτικών σχεδίων διατομών της οδού προσπέλασης, με βάση το δεδομένο ότι, το πλάτος του καταστρώματος αυτής θα περιορίζεται στα 6 μέτρα και με βάση τις πραγματικές κλήσεις του φυσικού πρανούς στη ζώνη διέλευσης της οδού. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να υποβληθούν στην Δ/νση Δασών Χανίων, για να ελεγχθούν  και να ληφθούν τα τυχόν αναγκαία μέτρα.
2)                Τη μη περαιτέρω αύξηση του πλάτους της οδού.
3)                Την κατασκευή, οπωσδήποτε, οχετών απορροής των ομβρίων, μέσα στο ήδη διαμορφωμένο κατάστρωμα της οδού (παρατηρήθηκαν ήδη, κατά θέσεις, φαινόμενα έντονης διάβρωσης, κυρίως του καταστρώματος της οδού).
4)                Την άμεση έναρξη προμελέτης αποκατάστασης του χώρου επέμβασης, σύμφωνα με τον όρο 8 της τροποποιημένης έγκρισης επέμβασης, σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών Χανίων.»
Όμως σε χθεσινή (Κυριακή) επίσκεψη μας στην περιοχή διαπιστώσαμε ότι η εταιρεία κατά παράβαση των παραπάνων, αυξάνει κατά κόρον ακόμη περισσότερο το ήδη παράνομο πλάτος της οδού καταστρέφοντας το δάσος και ανοίγει τους οχετούς απορροής των ομβρίων έξω από το ήδη διαμορφωμένο κατάστρομα. Σε ένα σημείο μάλιστα, η καταστροφή όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες που σας καταθέτουμε, ο δασικός δρόμος έχει μετατραπεί σε γιγάντια πλατεία - αεροδρόμιο, με εκβραχισμούς, μπαζώματα και τεράστια κατστροφή του δάσους.
Η άδεια εγκατάστασης που ανανέωσε ο περιφεριάρχης στις 7/7/2010 δεν νομιμοποιεί  και δεν επιτρέπει  τα έργα που αυτή τη στιγμή παράνομα γίνονται στο δρόμο.
Από τη μεριά σας έχετε προβεί, όπως διά νόμου και Συνταγματικής επιταγής προβέπεται, σε Διοικητική Αποβολή από το πέραν των 6 μέτρα δρόμο και κήρυξη αναδασωτέας έκτασης.
Βάση ποιας, μελέτης δασικής οδοποιίας (Γ κατηγορίας) κατασκευάζεται αυτός ο δρόμος;
Παρακαλούμε όπως προβείται άμεσα στο χώρο για αυτοψία - έλεγχο και για να σταματήσεται τα εργά που κατασστρέφουν το δάσος, το οποίο μάλιστα η υπηρεσία σας  έχει κηρύξει σε “προστατευτικό.”

Για την Πρωτοβουλία Κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα

Καρυωτάκης Κωστής
Σολανάκης Ευτύχης










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποπηγάδι Χανίων: οι υπηρεσίες και η επιστήμη στην υπηρεσία των εταιρειών

Γράφει η Νέλλη Ψαρρού Τα τελευταία χρόνια η άγνωστη ιστορία που εκτυλίσσεται στον ορεινό όγκο του Αποπηγαδίου έχει αρχίσει και γίνεται περισσότερο γνωστή, αν και συγκρατημένα μιας και τα ΜΜΕ αποφεύγουν να αναφέρουν οτιδήποτε θίγει τις κυβερνητικές επιλογές. Η ομάδα του ντοκιμαντέρ Σταγώνες (www.stagonesdoc.gr), που ερευνά την ιδιωτικοποίηση και υφαρπαγή του νερού στην Ελλάδα, έχει εντάξει και το Αποπηγάδι στην έρευνά της, που ολοκληρώνεται σύντομα χάρη στη βοήθεια του κόσμου και των κινημάτων. Σε ένα ντοκιμαντέρ είναι πολλές λεπτομέρειες που δεν μπορούν να αναφερθούν. Έχουμε όμως την ευκαιρία να το κάνουμε αρθρογραφώντας στον Αγώνα της Κρήτης, μια εφημερίδα που από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει την προσπάθειά μας. Το δασαρχείο, οι δήμοι και η Περιφέρεια Έχουμε άλλη φορά γράψει για το τι συμβαίνει στο Αποπηγάδι, μια ιστορία που επηρεάζει τα χωριά Σέμπρωνας, Πρασσές, Ρούματα, Σπίνα, Φλώρια, και άλλα που τώρα ξεχνώ. Εκεί η γαλλική πολυεθνική EDF, δεύτερη στον κόσμο σε παραγωγή ενέργεια

Δικαστική δικαίωση ιδιοκτητών γης στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο haniotika-nea.gr:  https://www.haniotika-nea.gr/dikastiki-dikaiosi-idioktiton-gis-sto-apopigadi/  Δικαίωση ιδιοκτητών γης της περιοχής του Αποπηγαδίου αποτελεί πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων, από την οποία προκύπτει ότι εκτάσεις που παραχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο για ανεμογεννήτριες, είναι ιδιωτικές και όχι του Δημοσίου! Το Ελληνικό Δημόσιο δεν αναγνώριζε ως ιδιωτικές τις συγκεκριμένες εκτάσεις, τις αναγνώρισε όμως το δικαστήριο που δικαίωσε τους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 34/21, που δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στα Χανιά στις 24-2-2021. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε γίνει ένα χρόνο πριν: στις 23 Ιανουαρίου 2020 ενώ η υπόθεση είχε… τραβήξει αρκετά χρόνια με κατοίκους να αντιδρούν από την πρώτη στιγμή στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τα έτη 2009 και 2010 στην περιοχή είχε συσταθεί ενάντια στις ανεμογεννήτριες Πρωτοβουλία Κατοίκων από χωριά της γύρω περιοχής, οι οποίοι είχαν προχ

«Όχι» αιολικοί σταθμοί στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο ΕΦ.ΣΥΝ. https://www.haniotika-nea.gr/ochi-aiolikoi-stathmoi-sto-apopigadi/ «Να οριοθετηθεί περιοχή αποκλεισμού για αιολικούς σταθμούς γύρω από τον ορεινό όγκο Αποπηγάδι», ζητά η Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα προτάσεις τις οποίες κατέθεσε στις 5 Ιουλίου στην Περιφέρεια Κρήτης. Οι προτάσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το το έργο: «Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 11,55 MW αιολικό (ΑΠΕ) – 5,5 ΜW συσσωρευτές (εγγυημένη) στη Θέση «Αποπηγάδι – Στρογγυλή Κορυφή», Δήμων Πλατανιά και Καντάνου Σελίνου Π.Ε. Χανίων». Η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι «η μελέτη που αναρτήθηκε σε διαβούλευση δεν οδηγεί σε Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για μια νέα δραστηριότητα, αλλά σε διαδικασία τροποποίησης προηγούμενης Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. Κρήτης του 2011 που είχε εκδοθεί για άλλο έργο στην ίδια θέση και αφορούσε σε αιολικό σταθμό ισχύος 5,1MW και υδ