Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άγριο πτηνό σε συγκρουση με ανεμογεννήτρια

Μια μελαγχολική βραδιά,
με των ανθρώπων όλα γύρω υποκριτικά, απατηλά και προδομένα
και μόνη αλήθεια τον γδούπο που συντρίβει την περηφάνια
 και την ελευθερία ενός άγριου πτηνού.





 
 
Το βίντεο που κατέγραψε τη μοιραία σύγκρουση γύπα με ανεμογεννήτρια, στο Αιολικό Πάρκο του Λέντα  Νότιας Κρήτης, έχει θορυβήσει τους υπέρμαχους της Αιολικής Βιομηχανίας, αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που στο παρασκήνιο συναλλάσσονται με επενδυτές και συμφέροντα.
Κι αυτό, γιατί είναι η πρώτη φορά που έχουμε ρεαλιστική καταγραφή του τρόπου εξόντωσης των πουλιών στα αιολικά πάρκα.
 
Πικρό ντοκουμέντο που μας πρόσφεραν φυσιολάτρες, αθλητές  του αλεξίπτωτου πλαγιάς και όχι οι υποτιθέμενοι εδώ και δεκαετίες ειδήμονες «σωτήρες των πουλιών», παρά τις αθρόες ετήσιες καταγγελίες θανάτων.
 
Η ΕΟΕ «έσπευσε» στις 5-11-2009, 10 μέρες μετά το συμβάν, αφού το βίντεο είχε κάνει πια το γύρο του κόσμου απ' το διαδίκτυο, κι ενώ ήταν γνωστό ότι στις 28-10-09 ο γύπας παραδόθηκε για περίθαλψη στο ΕΚΠΑΖ, να δώσει στη δημοσιότητα Δελτίο Τύπου «συμπαράστασης» στο Όρνιο -όπως το αποκαλεί*.
 
Και ανάμεσα στα -πληκτικά πλέον- αναμασήματα περί της κλιματικής αλλαγής και τα οφέλη από την αιολική ενέργεια, η ΕΟΕ, στο εν λόγω ΔΤ, παρεμβάλει υποδείξεις και νουθεσίες προς την κυβέρνηση όπως αυτή που ακολουθεί:
 
«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, όπως:
-         την εξαίρεση των ευαίσθητων Ζωνών Ειδικής Προστασίας και των αναγνωρισμένων μεταναστευτικών διαδρόμων και άλλων ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όπως βραχονησίδες και υγρότοποι από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων»
 
Μόνο που, αυτή η δήλωση της ΕΟΕ, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόταση για την βιοποικιλότητα των 10 «μεγάλων» οικολογικών οργανώσεων -μεταξύ των οποίων και η ΕΟΕ- που κατέθεσαν λίγες μέρες νωρίτερα στην νέα Υπουργό Περιβάλλοντος Κα Μπιρμπίλη και έδωσαν στην δημοσιότητα στις 19-10-2009.
 
Για του λόγου το αληθές, παραθέτω το επίμαχο απόσπασμα της εν λόγω πρότασης από το Κεφάλαιο 4-Ρυθμίσεις για την προστασία και διαχείριση των περιοχών του Δικτύου NATURA:
 
« α. Επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η δημιουργία αιολικών πάρκων κατά τη διαδικασία της προη-γούμενης παραγράφου.   
β. Ειδικότερα, κατά τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε Ζώνες Ειδικής Προστα-σίας, η ορνιθολογική μελέτη που προβλέπεται στη παρ. 3 του άρ. 6 της ΚΥΑ 49828/ ΦΕΚ Β' 2464/3.12.2008 περιλαμβάνει ....»  
 
Ας μας απαντήσει η -μέχρι πρότινος συμπαθής- ΕΟΕ:
 
Πότε λέει αλήθεια;
Όταν ζητάει την εξαίρεση των ΖΕΠ από την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων ή όταν επιτρέπει στις περιοχές NATURA και στις ΖΕΠ την εγκατάσταση και τη χωροθέτησή τους;
 
 
Μια ακόμα σημείωση: Ο γύπας που χτυπήθηκε από την ανεμογεννήτρια δεν γεννήθηκε φέτος, όπως λανθασμένα αναφέρει στο ΔΤ η ΕΟΕ. Είναι θηλυκό, ηλικίας 2 ετών, όπως με διαβεβαίωσαν οι υπεύθυνοι του ΕΚΠΑΖ.
Λανθασμένη είναι και η αναφορά της ΕΟΕ για 3 θύματα στα αιολικά πάρκα της Κρήτης τα τελευταία δύο χρόνια. Το περιστατικό είναι το 5ο γνωστό (τα 4 βρέθηκαν νεκρά), και καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι τα περιστατικά που γίνονται γνωστά είναι απειροελάχιστο ποσοστό των συνολικών συμβάντων.
 
Αν όχι από τον επίσημο φορέα της περίθαλψης, το ΕΚΠΑΖ, τότε από που αντλεί η ΕΟΕ τις πληροφορίες της, που, «περιέργως», ως κατώτερες της πραγματικότητας μειώνουν την σπουδαιότητα του θέματος;
 
 
..........................
* Στην κοινή λαϊκή αντίληψη η λέξη όρνιο είναι συνδεδεμένη με ον απεχθές
και αποδίδεται σε κάποιον υποτιμητικά. Περιέργως, οι «δυνατοί γνώστες» και «προστάτες» των πουλιών, δεν θεώρησαν σκόπιμο να χρησιμοποιήσουν την έγκυρη ονομασία γύπας πυρόχρους (gyps fulvus), ούτε και την αγαπημένη των ορνιθολόγων-οικολόγων ονομασία καθαριστής (γιατί καθαρίζει τον τόπο από τα νεκρά ζώα), αλλά ούτε και μία από τις πολλές άλλες ονομασίες του. Όχι ότι δεν είναι έγκυρη η ονομασία όρνιο, αλλά είναι δείκτης βαθμού ευαισθησίας η λέξεις που επιλέγουμε...
 
 
Ελένη Α. Παπαδοπούλου
Δημοσιογράφος
  1. Εδώ το συγκλονιστικό βίντεο με τον γύπα για όσους δεν το έχουν δει
http://www.youtube.com/watch?v=1RcTjdY1aN4&feature=channel
και εδώ
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποπηγάδι Χανίων: οι υπηρεσίες και η επιστήμη στην υπηρεσία των εταιρειών

Γράφει η Νέλλη Ψαρρού Τα τελευταία χρόνια η άγνωστη ιστορία που εκτυλίσσεται στον ορεινό όγκο του Αποπηγαδίου έχει αρχίσει και γίνεται περισσότερο γνωστή, αν και συγκρατημένα μιας και τα ΜΜΕ αποφεύγουν να αναφέρουν οτιδήποτε θίγει τις κυβερνητικές επιλογές. Η ομάδα του ντοκιμαντέρ Σταγώνες (www.stagonesdoc.gr), που ερευνά την ιδιωτικοποίηση και υφαρπαγή του νερού στην Ελλάδα, έχει εντάξει και το Αποπηγάδι στην έρευνά της, που ολοκληρώνεται σύντομα χάρη στη βοήθεια του κόσμου και των κινημάτων. Σε ένα ντοκιμαντέρ είναι πολλές λεπτομέρειες που δεν μπορούν να αναφερθούν. Έχουμε όμως την ευκαιρία να το κάνουμε αρθρογραφώντας στον Αγώνα της Κρήτης, μια εφημερίδα που από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει την προσπάθειά μας. Το δασαρχείο, οι δήμοι και η Περιφέρεια Έχουμε άλλη φορά γράψει για το τι συμβαίνει στο Αποπηγάδι, μια ιστορία που επηρεάζει τα χωριά Σέμπρωνας, Πρασσές, Ρούματα, Σπίνα, Φλώρια, και άλλα που τώρα ξεχνώ. Εκεί η γαλλική πολυεθνική EDF, δεύτερη στον κόσμο σε παραγωγή ενέργεια

Δικαστική δικαίωση ιδιοκτητών γης στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο haniotika-nea.gr:  https://www.haniotika-nea.gr/dikastiki-dikaiosi-idioktiton-gis-sto-apopigadi/  Δικαίωση ιδιοκτητών γης της περιοχής του Αποπηγαδίου αποτελεί πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων, από την οποία προκύπτει ότι εκτάσεις που παραχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο για ανεμογεννήτριες, είναι ιδιωτικές και όχι του Δημοσίου! Το Ελληνικό Δημόσιο δεν αναγνώριζε ως ιδιωτικές τις συγκεκριμένες εκτάσεις, τις αναγνώρισε όμως το δικαστήριο που δικαίωσε τους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 34/21, που δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στα Χανιά στις 24-2-2021. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε γίνει ένα χρόνο πριν: στις 23 Ιανουαρίου 2020 ενώ η υπόθεση είχε… τραβήξει αρκετά χρόνια με κατοίκους να αντιδρούν από την πρώτη στιγμή στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τα έτη 2009 και 2010 στην περιοχή είχε συσταθεί ενάντια στις ανεμογεννήτριες Πρωτοβουλία Κατοίκων από χωριά της γύρω περιοχής, οι οποίοι είχαν προχ

«Όχι» αιολικοί σταθμοί στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο ΕΦ.ΣΥΝ. https://www.haniotika-nea.gr/ochi-aiolikoi-stathmoi-sto-apopigadi/ «Να οριοθετηθεί περιοχή αποκλεισμού για αιολικούς σταθμούς γύρω από τον ορεινό όγκο Αποπηγάδι», ζητά η Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα προτάσεις τις οποίες κατέθεσε στις 5 Ιουλίου στην Περιφέρεια Κρήτης. Οι προτάσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το το έργο: «Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 11,55 MW αιολικό (ΑΠΕ) – 5,5 ΜW συσσωρευτές (εγγυημένη) στη Θέση «Αποπηγάδι – Στρογγυλή Κορυφή», Δήμων Πλατανιά και Καντάνου Σελίνου Π.Ε. Χανίων». Η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι «η μελέτη που αναρτήθηκε σε διαβούλευση δεν οδηγεί σε Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για μια νέα δραστηριότητα, αλλά σε διαδικασία τροποποίησης προηγούμενης Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. Κρήτης του 2011 που είχε εκδοθεί για άλλο έργο στην ίδια θέση και αφορούσε σε αιολικό σταθμό ισχύος 5,1MW και υδ