Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ και Αποπηγάδι

Στις 18-05-2010 πραγματοποιήθηκε μια πολύ σημαντική παρέμβαση στη Βουλή, για το Αποπηγάδι, από τον βουλευτή Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κριτσωτάκη, στα πλαίσια της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ.
Ο κ. Κριτσωτάκης, με σαφή και σε βάθος γνώση  του θέματος, το έθεσε "επί τάπητος" σε όλες του τις εκφάνσεις, περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές. 
Ακολουθούν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της βουλής, της ομιλίας του κ. Κριτσωτάκη, παρακαλώντας για τη δημοσίευση τους.

Πρωτοβουλία κατοίκων, Σπίνας,  Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα 


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΓ΄
Τρίτη 18 Μαΐου 2010
…….Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επανερχόμαστε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Συνέχιση της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου: «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής»…….

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, τελευταίος ομιλητής τώρα, είναι το έργο μου λίγο περίεργο.
Θα μιλήσω για την Κρήτη και τι γίνεται εκεί σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θα έχετε πληροφορηθεί ότι γίνονται φασαρίες, γίνονται και συλλήψεις και υπάρχουν και διάφορα προβλήματα. Και είναι ένα παράδειγμα η Κρήτη, για να δούμε τι γίνεται με το δικό σας νομοσχέδιο και τι συμβαίνει, γιατί άκουσα και πανηγυρικές εκφράσεις εδώ. Και εγώ θα έλεγα πώς κάποιος, εγώ προσωπικά που είμαι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και υπέρ γενικά των οικολογικών απόψεων και δράσεων, μπορεί να γίνει αντίθετος, όταν η εμπορευματοποίηση καταπίνει κυριολεκτικά ό,τι θετικό και μετατρέπει την ευχή σε κατάρα. Γνωρίζετε μία δήλωση του Αντιπροέδρου των Η.Π.Α. παλαιότερα που είπε ότι από την πολιτική για το περιβάλλον μπορούν οι Η.Π.Α. να κερδίσουν περισσότερα απ’ ό,τι από τους εξοπλισμούς. Και φαίνεται ότι κάτι ανάλογο γίνεται και εδώ. Εμπορευματοποιείται μία ιδέα, η οποία θα ήταν θαυμάσια, θα μπορούσε κανείς να πει, και βλέπουμε τώρα ότι ακόμα και το καλύτερο πράγμα μπορεί να γυρίσει αντίθετο, να γυρίσει μπούμερανγκ.
Θα σας πω ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες και θα καταθέσω συγκεκριμένα έξι έγγραφα που αποδεικνύουν ορισμένα πράγματα, κυρία Υπουργέ, και ελπίζω να τα δείτε και να λάβετε υπ' όψιν τουλάχιστον ορισμένα απ’ αυτά.
Ζήτησα, λοιπόν, το λόγο σαν Βουλευτής από την Κρήτη, γιατί εκτυλίσσονται προσπάθειες υλοποίησης σχεδίων εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως τα αιολικά πάρκα, από διάφορες εταιρείες, ελληνικές και ξένες, και έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής και από την Κυβέρνηση, αλλά και από τις εταιρείες.
Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι στο όνομα της μέγιστης προτεραιότητας για την ανθρωπότητα, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος, στο όνομα του αναγκαίου γι’ αυτό το σκοπό περάσματος στη συνέχεια παραγωγής ενέργειας από εναλλακτικές και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που σταθερά και αμετάκλητα υποστηρίζουμε ως ΣΥΡΙΖΑ, και με πρόσχημα την επιτάχυνση της πράσινης ανάπτυξης, προετοιμάζεται και επιταχύνεται ένα νέο κερδοσκοπικό παιχνίδι. Ο τρόπος με τον οποίο προωθούνται τα επιχειρηματικά σχέδια για την εγκατάσταση και λειτουργία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έτσι όπως τα βλέπουμε και τα ζούμε στο Αποπηγάδι στην Κάντανο στην Κρήτη, μας θυμίζουν διαδικασίες πρωταρχικής συσσώρευσης του κεφαλαίου στην Αγγλία, στην αυγή του καπιταλισμού. Αγρότες και κτηνοτρόφοι βίαια ξεριζώνονται για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
Τι έγινε στο Αποπηγάδι στην Κρήτη, σε ένα βουνό που έχει χαρακτηριστεί ως προστατευμένη περιοχή, ΦΕΚ 65/3-2-2006, για τα τεράστια αποθέματά του σε νερό και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του; Εταιρείες, που δραστηριοποιούνται, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με τη βοήθεια δυνάμεων καταστολής, ΜΑΤ, προσπάθησαν να ξεκινήσουν εργασίες για τη δημιουργία αιολικού πάρκου αρχικά και τριών, στη συνέχεια εκατοντάδων, ανεμογεννητριών, αλλά και πολλών υβριδικών υδροηλεκτρικών σταθμών, επεμβαίνοντας βίαια και με απρόβλεπτες συνέπειες στις εκατοντάδες πηγές της περιοχής και των γύρω χωριών που υδρεύονται από το Αποπηγάδι. Στη δικαιολογημένη αντίδραση των κατοίκων, υπήρξε καταστολή εκ μέρους των ΜΑΤ, με συλλήψεις και κρατήσεις ακόμη και ηλικιωμένων 90άρηδων ανθρώπων. Ίσως το θυμάστε. Είχα καταθέσει και μία σχετική ερώτηση, κυρία Υπουργέ. Να σας πω ότι και παλαιότερο μέλος του Κοινοβουλίου, η κ. Στέλλα Αλφιέρη, έχει συλληφθεί τρεις φορές για τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας, μη παίρνοντας κανείς υπ' όψιν ότι είναι πρώην Βουλευτής, ότι είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο Δήμο και μη παίρνοντας κανείς υπ' όψιν ότι οκτώ δήμαρχοι στην περιοχή διαμαρτύρονται. Θα σας καταθέσω έγγραφο.
Άλλο ένα παράδειγμα μοντέλου, με σκοπό το κέρδος και με πλήρη αδιαφορία για τις τοπικές ανάγκες, είναι και η νέα επένδυση που μαγειρεύεται τώρα στα Υπουργεία. Άλλη εταιρεία, η ΚΑΠΑ ΣΑΡΑΣ Α.Ε., με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Κοπελούζο, ζητά τριάντα εννιά βουνοκορφές της Κρήτης για να στήσει γιγάντιες ανεμογεννήτριες των 2 MW συνολικής ισχύος 1002 MW. Όλη η Κρήτη χρειάζεται 650 MW. Τα 1002 MW με δείκτη υψηλής τάσης καρκινογόνο να διασχίζει το νησί και θα ποντίζεται στη Γραβούσα και θα πηγαίνει υποθαλάσσια στην Πελοπόννησο και από εκεί υπέργεια στην Αθήνα. Αν δεν είναι έτσι, διαψεύστε το.
Σε ποιον ανήκει τελικά ο αέρας, ο ήλιος και τα νερά; Σε όλους συλλογικά και σε κανέναν ατομικά, λέω εγώ. Ο αέρας είναι κοινωνικό αγαθό. Όλοι δικαιούνται να έχουν ενέργεια από τον άνεμο και τον ήλιο. Αντίθετα, κράτος, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση σπρώχνουν σήμερα ένα άλλο μοντέλο: Υπερκέρδη για τις εταιρείες. Επιδοτούν δηλαδή τα υπερκέρδη σε περίοδο μάλιστα οικονομικής ύφεσης και επαχθών για το λαό όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με το 75%, που στην ουσία είναι 100%. Αν λογαριάσει κανείς τις υπερτιμολογήσεις, πάει λοιπόν σε ανεμογεννήτριες των πολυεθνικών, ενώ για τα νησιά και την Κρήτη δεν επιδοτεί ηλιακά σε ταράτσες σπιτιών. Επίσης το ρεύμα που θα παράγει η εταιρεία, το αγοράζει η Δ.Ε.Η., όπως ξέρουμε όλοι, σε διπλάσια τιμή για να μας το μεταπωλήσει, προσθέτοντας στους λογαριασμούς της και ένα σεβαστό ποσό υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε εκείνες τις περιοχές που μπαίνουν.
Διαβλέπω ότι στο άμεσο μέλλον οι συγκρούσεις μεταξύ των ντόπιων κατοίκων και των εταιρειών εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα επεκταθούν σε περισσότερες περιοχές της χώρας, εξαιτίας της διαστρεβλωμένης, κοντόφθαλμης και χωρίς στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό κυβερνητικής πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Να δούμε τη γίνεται στην Εύβοια, στο Κάβο Ντόρο, και συγκεκριμένα στην Κοινότητα του Καφηρέα. Κυρία Υπουργέ, με αμφίβολης νομιμότητας ενέργειες και παρενέργειες, θα έλεγα, έγινε και γίνεται, για χάρη των πολυεθνικών, προσπάθεια αρπαγής των περιουσιών φτωχών κατοίκων κτηνοτροφικής και γεωργικής γης, για την οποία πολλές φορές διαθέτουν τους απαραίτητους νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, συμβόλαια, με το τέχνασμα του χαρακτηρισμού τους σε δασικές εκτάσεις με συνοπτικές και διαβλητές διαδικασίες, γεγονός που δεν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα άρθρο 117 που σας το επισημαίνει η Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής.
Ιδιαιτέρως τονίζουμε ότι για την Κρήτη, όπως και για τα Ιόνια, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και τις Κυκλάδες, σύμφωνα με το άρθρο 62 παράγραφος 2, ορίζεται ότι το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του δημοσίου επί των δασών και των δασικών εκτάσεων δεν ισχύει. Δηλαδή και το κράτος θα πρέπει να αποδεικνύει την κυριότητά του σε δάσος. Και όμως σήμερα στην πράξη, όπως για παράδειγμα στο Αποπηγάδι, που έλεγα και πριν, όπου οι κάτοικοι έχουν συμβόλαια από την τουρκοκρατία, οι περιουσίες τους αρπάχτηκαν από το κράτος και μισθώθηκαν σε εταιρείες για ένα κομμάτι ψωμί. Τι έχετε να πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους που μέχρι και το 1989 στη Σπίνα δεν είχαν ρεύμα στα σπίτια τους για την πράσινη ανάπτυξη; Τους στείλατε ΜΑΤ, τους φυλακίσατε και τους διώξατε από τον τόπο τους. Σύμφωνα με την καταγγελία τριάντα τεσσάρων πολιτών, που θα καταθέσω, ακόμη και στα παιδιά τους δεν επιτράπηκε ως μαθητές να επισκεφτούν την περιοχή.
Χωρίς ολοκληρωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο Εθνικό Ενεργειακό και Χωροταξικό Σχεδιασμό, που σας επισημαίνεται και από τους τοπικούς παράγοντες, όπως τους οκτώ δημάρχους που σας είπα πριν, χωρίς αξιόπιστες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οικονομικής σκοπιμότητας, χωρίς τη συμμετοχή και αποδοχή της τοπικής κοινωνίας και με τη χρήση βίας κατά των πολιτών και του περιβάλλοντος, δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι επιδιώκετε μ' αυτό το νομοσχέδιο την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τη διευκόλυνση των μεγάλων επιχειρήσεων του τομέα της ενέργειας με κάθε τρόπο επιχειρείτε, ώστε να καρπωθούν τις τεράστιες επιδοτήσεις και να περάσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην αναδιάρθρωση και την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις.
Είμαστε υπέρ των εναλλακτικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα σέβονται και θα προστατεύουν το περιβάλλον και δεν θα αντιστρατεύονται, δεν θα καταργούν στην πράξη την εξίσου σπουδαία αναγκαιότητα της προστασίας της βιοποικιλότητας, που είναι μοναδικό και αναντίρρητο στοιχείο για τη χώρα μας, πλούτος για τη χώρα. Σας υπενθυμίζουμε ότι το 2010 είναι έτος βιοποικιλότητας.
Να σας πω λίγο γρήγορα για να τελειώσω και να μην καταχραστώ άλλο το χρόνο, ότι δεν είμαστε αντίθετοι στις ανεμογεννήτριες και ειδικότερα στις εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ξέρουμε τα προβλήματα που δημιουργεί το πετρέλαιο. Είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις συγκεκριμένες γιγάντιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που δεν εναρμονίζονται με τις ιδιαιτερότητες, την ποικιλομορφία, τη μοναδικότητα της ελληνικής υπαίθρου.
Θα σας πω ακόμα ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι ενημερωμένες. Οι τοπικές κοινωνίες που θα συμφωνήσουν εκεί που πρέπει και που θα διαφωνήσουν εκεί που πρέπει, δεν μπορούν να τοποθετηθούν. Με ποια ενημέρωση και με ποια γνώση προχωράτε, με ποια διαβούλευση; Και εγώ θα έλεγα τη μαγική λέξη «δημοκρατικός» προγραμματισμός. Ποιος είναι ο δημοκρατικός προγραμματισμός, όταν οκτώ δήμαρχοι ενημερώθηκαν με αίτημά τους από τη ΡΑΕ, για να μάθουν τι γίνεται στην περιοχή τους; Πού είναι η Αυτοδιοίκηση, πού είναι ο δημοκρατικός προγραμματισμός;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Παρακαλώ, ολοκληρώστε.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Καταθέσω αυτή τη στιγμή αυτά τα έξι έγγραφα που είναι συγκεκριμένα: η επιστολή των οκτώ δημάρχων, η πρόταση που κάνει η Νομαρχία Χανίων για να παρθεί πίσω, να επανεξεταστούν οι αδειοδοτήσεις.
Είναι μία ανοιχτή επιστολή προς όλους τους Βουλευτές από είκοσι οικολογικές οργανώσεις που αναφέρονται και σ' αυτό το θέμα. Υπάρχει και κάτι άλλο: Τα συμβόλαια του 1895 –παρακαλώ- που αποδεικνύουν ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ιδιοκτησίες εκεί, που αυτό για μένα δεν είναι το μείζον, αλλά απλώς το παραβλέπουν κάποιοι που νομίζουν.
Το τελευταίο που θα πω, κυρία Υπουργέ -και θα κλείσω μ' αυτό αμέσως κύριε Πρόεδρε- είναι ότι σ' αυτό το νομοσχέδιο περνάτε και κάτι που νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και σας εγκαλούν γι’ αυτό τέσσερις κυβερνήσεις, λέγοντας να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο, γιατί περιλάβατε τελικά και ειδική διάταξη για την επιδότηση της καύσης των απορριμμάτων, κάτι που είναι αρκετά επικίνδυνο. Και όμως, το επιδοτείτε, σαν να είναι οικολογικό, σαν να είναι περιβαλλοντικό κ.λπ.
Νομίζω ότι όλα αυτά είναι ερωτήματα που θέλουν απαντήσεις. Υπάρχει ένας κόσμος εκεί στα Χανιά που νομίζω ότι δεν θα είναι μόνος του. Θα προχωρήσουν και αλλού. Και αυτή η άκρατη επίθεση, η επιχειρηματική και όχι η περιβαλλοντική, νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είμαστε υπέρ αυτών των μορφών της ενέργειας, αλλά όχι μ' αυτό τον τρόπο.
Ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Σχόλια

  1. Καλησπερα σας δειτε αυτο το κειμενο σχετικα με τις ανεμογεννητριες.
    Ευχομαι καλη συνεχεια στον αγωνα σας .http://ksipnistere.blogspot.com/2010/05/blog-post_9273.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Όχι» αιολικοί σταθμοί στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο ΕΦ.ΣΥΝ. https://www.haniotika-nea.gr/ochi-aiolikoi-stathmoi-sto-apopigadi/ «Να οριοθετηθεί περιοχή αποκλεισμού για αιολικούς σταθμούς γύρω από τον ορεινό όγκο Αποπηγάδι», ζητά η Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα προτάσεις τις οποίες κατέθεσε στις 5 Ιουλίου στην Περιφέρεια Κρήτης. Οι προτάσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το το έργο: «Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 11,55 MW αιολικό (ΑΠΕ) – 5,5 ΜW συσσωρευτές (εγγυημένη) στη Θέση «Αποπηγάδι – Στρογγυλή Κορυφή», Δήμων Πλατανιά και Καντάνου Σελίνου Π.Ε. Χανίων». Η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι «η μελέτη που αναρτήθηκε σε διαβούλευση δεν οδηγεί σε Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για μια νέα δραστηριότητα, αλλά σε διαδικασία τροποποίησης προηγούμενης Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. Κρήτης του 2011 που είχε εκδοθεί για άλλο έργο στην ίδια θέση και αφορούσε σε αιολικό σταθμό ισχύος 5,1MW και υδ

Δικαστική δικαίωση ιδιοκτητών γης στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο haniotika-nea.gr:  https://www.haniotika-nea.gr/dikastiki-dikaiosi-idioktiton-gis-sto-apopigadi/  Δικαίωση ιδιοκτητών γης της περιοχής του Αποπηγαδίου αποτελεί πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων, από την οποία προκύπτει ότι εκτάσεις που παραχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο για ανεμογεννήτριες, είναι ιδιωτικές και όχι του Δημοσίου! Το Ελληνικό Δημόσιο δεν αναγνώριζε ως ιδιωτικές τις συγκεκριμένες εκτάσεις, τις αναγνώρισε όμως το δικαστήριο που δικαίωσε τους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 34/21, που δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στα Χανιά στις 24-2-2021. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε γίνει ένα χρόνο πριν: στις 23 Ιανουαρίου 2020 ενώ η υπόθεση είχε… τραβήξει αρκετά χρόνια με κατοίκους να αντιδρούν από την πρώτη στιγμή στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τα έτη 2009 και 2010 στην περιοχή είχε συσταθεί ενάντια στις ανεμογεννήτριες Πρωτοβουλία Κατοίκων από χωριά της γύρω περιοχής, οι οποίοι είχαν προχ

Αποπηγάδι Χανίων: οι υπηρεσίες και η επιστήμη στην υπηρεσία των εταιρειών

Γράφει η Νέλλη Ψαρρού Τα τελευταία χρόνια η άγνωστη ιστορία που εκτυλίσσεται στον ορεινό όγκο του Αποπηγαδίου έχει αρχίσει και γίνεται περισσότερο γνωστή, αν και συγκρατημένα μιας και τα ΜΜΕ αποφεύγουν να αναφέρουν οτιδήποτε θίγει τις κυβερνητικές επιλογές. Η ομάδα του ντοκιμαντέρ Σταγώνες (www.stagonesdoc.gr), που ερευνά την ιδιωτικοποίηση και υφαρπαγή του νερού στην Ελλάδα, έχει εντάξει και το Αποπηγάδι στην έρευνά της, που ολοκληρώνεται σύντομα χάρη στη βοήθεια του κόσμου και των κινημάτων. Σε ένα ντοκιμαντέρ είναι πολλές λεπτομέρειες που δεν μπορούν να αναφερθούν. Έχουμε όμως την ευκαιρία να το κάνουμε αρθρογραφώντας στον Αγώνα της Κρήτης, μια εφημερίδα που από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει την προσπάθειά μας. Το δασαρχείο, οι δήμοι και η Περιφέρεια Έχουμε άλλη φορά γράψει για το τι συμβαίνει στο Αποπηγάδι, μια ιστορία που επηρεάζει τα χωριά Σέμπρωνας, Πρασσές, Ρούματα, Σπίνα, Φλώρια, και άλλα που τώρα ξεχνώ. Εκεί η γαλλική πολυεθνική EDF, δεύτερη στον κόσμο σε παραγωγή ενέργεια