Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απόφασεις της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 21-01-2010 στη Σπίνα Σελίνου

Αποφάσεις της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 21-01-2010 στη Σπίνα Σελίνου, από την πρωτοβουλία για τη διάσωση του Αποπηγαδιού, κατοίκων Παλαιών Ρουμάτων, Σπίνας και Σέμπρωνα.
Έπειτα από συζήτηση προβληματισμό και κοινή ομοφωνία ζητάμε:
1)Ακύρωση όλων των διοικητικών πράξεων χαρακτηρισμού του Δασαρχείου και της Περιφέρειας που αφορούν τους δήμους Βουκολιών Καντάνου και Μουσούρων. Συγκεκριμένα οι διοικητικές πράξεις με :
Αριθ.Πρωτ.:589 Χανιά 9-5-2006,
Αριθ.Πρωτ.:4827 Χανιά 16-9-2004
Αριθ.Πρωτ.:5781 Χανιά 14-11-2005
Αριθ.Πρωτ.:5371 Χανιά 25-10-2006
Οι τρεις από τις παραπάνω πράξεις που αφορούν χαρακτηρισμούς 2.500 στρεμμάτων ως δασικών, δεν είχαν καν αναρτηθεί στους όμορους δήμους Βουκολιών και Κανδάνου και είναι ως εκ τούτου άκυρες και διάτρητες.
Η παραπλανητική δημοσίευση του δασαρχείου στις 9 Νοεμβρίου του 2006, στις εφημερίδες «Χανιώτικη Ελευθεροτυπία» και «Δημοκράτης», αναφέρει την περιοχή του Αποπηγαδιού ως ΄΄Στρογγυλή Κορυφή΄, τοπωνύμιο που αναφέρεται μόνο σε ορισμένους στρατιωτικούς ΄χάρτες και είναι άγνωστο στους κατοίκους.
Το δασαρχείο Χανίων, Νομαρχία και Περιφέρεια που ενέκριναν τις άδειες έγκρισης έργου της Αιολικής Μουσούρων Α.Ε, ουδέποτε πραγματοποίησαν ιδιοκτησιακή έρευνα στην περιοχή Αποπηγάδι, προκειμένου να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες, αντίθετα ενοικίασαν για λογαριασμό Δημοσίου, έναντι ευτελούς χρηματικού αντιτίμου τις περιουσίες των κατοίκων του Αποπηγαδιού σε θυγατρική της Γαλλικής πολυεθνικής EDF.
Οι παραπάνω πράξεις χαρακτηρισμού του δασαρχείου Χανίων χαρακτήρισαν συνολικά στο Αποπηγάδι 2600 στρέμματα δασικά προκειμένου να δρούν ανενόχλητα στα τεκμαινόμενα πια ως δημόσια κτήματα οι επίδοξοι επενδυτές μόνο από την περιοχή της Σπίνας των Παλαιών Ρουμάτων και του Σέμπρωνά.
Οι εταιρείες που ζήτησαν και πέτυχαν τους αποχαρακτηρισμούς δεν είχαν τίτλους ιδιοκτησίας για τις παραπάνω εκτάσεις, ενώ ουδέποτε ενημέρωσαν τους ιδιοκτήτες για τις επενδύσεις που θα πραγματοποιούσαν στις περιουσίες τους.
2)Αναγνώριση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των περιοχών των παραπάνω δήμων, όπως αποδεικνύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, συμβόλαια και από μαρτυρίες κατοίκων που έχουν ζήσει στις περιοχές σε συνδυασμό με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων ή κοινοτικών συμβουλίων.
3)Ανάκληση όλων των αδειοδοτήσεων των εταιρειών που εποφθαλμιούν να πραγματοποιήσουν έργα ΑΠΕ στη περιοχή καθώς και αναμονή των εκκρεμούντων αιτήσεων προς χορήγηση άδειας για ανάπτυξη ΑΠΕ, έως ότου υπάρχει τελική αναγνώριση των ιδιοκτησιών της περιοχής. Απαιτούμε παύση κάθε εργασίας στην περιοχή από την εταιρεία Αιολική Μουσούρων Α.Ε και απομάκρυνση των μηχανημάτων της, μέχρι να αναγνωριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
4)Ακύρωση όλων των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας Αιολική Μουσούρων Α.Ε από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και αδειοδοτήσεων εγκατάστασης και συγκεκριμένα τις :
10584/2005 και 6840/2007 από τον νομάρχη Χανίων
173/10-2-2006 απόφαση έγκρισης επέμβασης του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης
Την υπ’αριθ.Δ6/Φ 17890/7863 π.ε/30-6-2004 απόφαση του Υπουργείου ανάπτυξης για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση <<Στρογγυλό Κεφάλι>> Δήμου Μουσούρων.
Αριθ.Πρωτ.:3108 Χανιά 27-5-2008 Πρωτόκολλο εγκατάστασης της <<ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ Α.Ε >> στη θέση <<Στρογγυλό Κεφάλι>> Δήμου Μουσούρων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Χανίων.
Στο παραπάνω αίτημα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το Αποπηγάδι που έχει γύρω του τα χωριά Σκάφη, Σπίνα, Παλαιά Ρούματα, Σέμπρωνα, Αγία Ειρήνη, με βάση την ΦΕΚ υπ’αριθμόν. 8006/22.12.2005 απόφαση κήρυξης δασικών εκτάσεων του νομού Χανίων ως προστατευτικών, υπογεγραμμένη από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, κ. Τσόκα , είναι χαρακτηρισμένο ως προστατευτική δασική έκταση, από την ισοϋψή των 900 μ. και άνωθεν αυτής. Είναι φανερό από τα παραπάνω, ότι η εγκατάσταση όλου του έργου θα γίνει σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως προστατευτική και χρήζει ιδιαίτερης περιβαλλοντικής προστασίας από τους αρμόδιους φορείς.
Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο στην Εξαπάτηση από πλευράς της εταιρείας , των κατοίκων αλλά και των μηχανισμών ελέγχου των αρμόδιων υπηρεσιών, είναι το μέγεθος του αιολικού πάρκου που προτίθεται αρχικά
να εγκαταστήσει. Με αίτηση της που έχει επίσημα αδειοδοτηθεί χωρίς να
υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός στην περιοχή, παίρνει άδεια για
εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών ισχύος 2,55 MW. Με το φαινομενικά
μικρό μέγεθος του αιολικού πάρκου και την κατάταξη του σε κατηγορία Β4
παίρνει άδεια από Περιφέρεια και Νομαρχία, μη εξετάζοντας εναλλακτικές
λύσεις λιγότερης θυσίας δασικής βλάστησης, παρά τον προστατευτικό
δασικό χαρακτήρα της περιοχής.
Η οδοποιία εξωτερικής πρόσβασης που ανοίγεται σε προστατευτική δασική
έκταση φτάνει καταχρηστικά τα 5,7 km ενώ σε πολλά σημεία ξεπερνάει σε
πλάτος τα 12 μέτρα και φτάνει έως και τα 36 μέτρα στις στροφές, τη
στιγμή που υπάρχει οδικό δίκτυο που χρησιμοποιείται σε μικρή απόσταση
και μια απλή επέκταση του κατά 300 μέτρα θα ήταν αρκετή για την
τοποθέτηση και των τριών ανεμογεννητριών.
Μετά από τις αντιδράσεις των κατοίκων για την καταστροφή των
περιουσιών και του πρασίνου και το κλείσιμο του δρόμου εξωτερικής
πρόσβασης της εταιρείας, με ανακοίνωση της εταιρείας στον τοπικό τύπο
ανακοινώνονται έξι αιτήσεις στην ΡΑΕ και στις αρμόδιες υπηρεσίες, για έργα
εκατοντάδων MW πέντε θυγατρικών της στην περιοχή Αποπηγάδι. Υπάρχει τοπογραφικό αίτησης της Υδροηλεκτρικής Κρήτης, θυγατρικής της ΕΕΝ HELLAS στην περιοχή, που απεικονίζει 45 ανεμογεννήτριες κατά μήκος του δρόμου
εξωτερικής πρόσβασης που διανοίγει η εταιρεία Αιολική Μουσούρων.

Πως λοιπόν αφού οι υπόλοιπες αιτήσεις είναι στο στάδιο της αξιολόγησης και της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, η εταιρεία Αιολική
Μουσούρων Α.Ε. ετοιμάζει ήδη τις υποδομές για τις υπόλοιπες θυγατρικές, ανοίγοντας καταχρηστικά μεγάλη οδοποιία μέσα σε προστατευτική δασική έκταση ;
Πως είναι δυνατόν σε μία περιοχή για την οποία δεν έχει γίνει
χωροταξικός σχεδιασμός και περιβαλλοντική μελέτη, να ετοιμάζονται
καταχρηστικά υποδομές για Αιολικά πάρκα και Υβριδικά Υδροηλεκτρικά έργα, που προβλέπουν την τοποθέτηση 103 ανεμογεννητριών και την κατασκευή τουλάχιστον 4 γιγαντιαίων υδροηλεκτρικών έργων με δεξαμενές νερού χωρητικότητας 1.000.000 κυβικών μέτρων, με πρόφαση τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου τριών ανεμογεννητριών ;
Δεν προβλέπεται μελέτη για το πόσες ανεμογεννήτριες και σε ποια σημεία μπορούν συνολικά να εγκατασταθούν, ούτε για την επίδραση έργων τεράστιας κλίμακας στην ποσότητα και την ποιότητα του υδροφόρου ορίζοντα του Αποπηγαδιού.
Έργα, που θα μετατρέψουν το Αποπηγάδι σε μία απέραντη βιομηχανική ζώνη, εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα και τον πλουτισμό των λίγων και των ισχυρών και όχι το περιβάλλον και τις ήπιες μορφές ενέργειας.
Οι άνθρωποι στο Αποπηγάδι δεν είναι ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι ενάντια στο γιγαντισμό της “πράσινης μονοπωλιακής ανάπτυξης” που εξασφαλίζει τεράστια κέρδη στις εταιρείες και υποβαθμίζει τις ζωές μας και το περιβάλλον. Θέλουμε μικρής κλίμακας μονάδες που θα δίνουν ενεργειακή αυτάρκεια σε επίπεδο δήμου ή κοινότητας, απεξαρτοποιώντας μας απο το μονοπώλιο του πετρελαίου. Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στην λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» για την προστασία του περιβάλλοντος του τόπου τους και την ανάπτυξη του προς όφελος δικό τους πρώτα και έπειτα των επενδυτών. Έργα ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) χωρίς ενημέρωση και συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών δεν πρέπει να γίνουν σε καμία περίπτωση, σε κανένα βουνό του νησιού μας.
Οι κάτοικοι της περιοχής δίνουμε μια μάχη για την αξιοπρέπεια μας, για το περιβάλλον και τις περιουσίες μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποπηγάδι Χανίων: οι υπηρεσίες και η επιστήμη στην υπηρεσία των εταιρειών

Γράφει η Νέλλη Ψαρρού Τα τελευταία χρόνια η άγνωστη ιστορία που εκτυλίσσεται στον ορεινό όγκο του Αποπηγαδίου έχει αρχίσει και γίνεται περισσότερο γνωστή, αν και συγκρατημένα μιας και τα ΜΜΕ αποφεύγουν να αναφέρουν οτιδήποτε θίγει τις κυβερνητικές επιλογές. Η ομάδα του ντοκιμαντέρ Σταγώνες (www.stagonesdoc.gr), που ερευνά την ιδιωτικοποίηση και υφαρπαγή του νερού στην Ελλάδα, έχει εντάξει και το Αποπηγάδι στην έρευνά της, που ολοκληρώνεται σύντομα χάρη στη βοήθεια του κόσμου και των κινημάτων. Σε ένα ντοκιμαντέρ είναι πολλές λεπτομέρειες που δεν μπορούν να αναφερθούν. Έχουμε όμως την ευκαιρία να το κάνουμε αρθρογραφώντας στον Αγώνα της Κρήτης, μια εφημερίδα που από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει την προσπάθειά μας. Το δασαρχείο, οι δήμοι και η Περιφέρεια Έχουμε άλλη φορά γράψει για το τι συμβαίνει στο Αποπηγάδι, μια ιστορία που επηρεάζει τα χωριά Σέμπρωνας, Πρασσές, Ρούματα, Σπίνα, Φλώρια, και άλλα που τώρα ξεχνώ. Εκεί η γαλλική πολυεθνική EDF, δεύτερη στον κόσμο σε παραγωγή ενέργεια

Δικαστική δικαίωση ιδιοκτητών γης στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο haniotika-nea.gr:  https://www.haniotika-nea.gr/dikastiki-dikaiosi-idioktiton-gis-sto-apopigadi/  Δικαίωση ιδιοκτητών γης της περιοχής του Αποπηγαδίου αποτελεί πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων, από την οποία προκύπτει ότι εκτάσεις που παραχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο για ανεμογεννήτριες, είναι ιδιωτικές και όχι του Δημοσίου! Το Ελληνικό Δημόσιο δεν αναγνώριζε ως ιδιωτικές τις συγκεκριμένες εκτάσεις, τις αναγνώρισε όμως το δικαστήριο που δικαίωσε τους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 34/21, που δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στα Χανιά στις 24-2-2021. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε γίνει ένα χρόνο πριν: στις 23 Ιανουαρίου 2020 ενώ η υπόθεση είχε… τραβήξει αρκετά χρόνια με κατοίκους να αντιδρούν από την πρώτη στιγμή στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τα έτη 2009 και 2010 στην περιοχή είχε συσταθεί ενάντια στις ανεμογεννήτριες Πρωτοβουλία Κατοίκων από χωριά της γύρω περιοχής, οι οποίοι είχαν προχ

«Όχι» αιολικοί σταθμοί στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο ΕΦ.ΣΥΝ. https://www.haniotika-nea.gr/ochi-aiolikoi-stathmoi-sto-apopigadi/ «Να οριοθετηθεί περιοχή αποκλεισμού για αιολικούς σταθμούς γύρω από τον ορεινό όγκο Αποπηγάδι», ζητά η Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα προτάσεις τις οποίες κατέθεσε στις 5 Ιουλίου στην Περιφέρεια Κρήτης. Οι προτάσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το το έργο: «Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 11,55 MW αιολικό (ΑΠΕ) – 5,5 ΜW συσσωρευτές (εγγυημένη) στη Θέση «Αποπηγάδι – Στρογγυλή Κορυφή», Δήμων Πλατανιά και Καντάνου Σελίνου Π.Ε. Χανίων». Η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι «η μελέτη που αναρτήθηκε σε διαβούλευση δεν οδηγεί σε Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για μια νέα δραστηριότητα, αλλά σε διαδικασία τροποποίησης προηγούμενης Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. Κρήτης του 2011 που είχε εκδοθεί για άλλο έργο στην ίδια θέση και αφορούσε σε αιολικό σταθμό ισχύος 5,1MW και υδ