Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αν δεν σε σώσω Κρήτη μου ...

Ως κάτοικοι των χωριών του Αποπηγαδιού πληροφορηθήκαμε ότι στις 4 Αυγούστου σε μια σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Χανίων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των βοσκοτόπων, υπάλληλος του δασαρχείου Χανίων “διέψευσε” τους εκπροσώπους του κτηνοτροφικού συλλόγου Χανίων, όταν εκ μέρους του κτηνοτροφικού συλλόγου έγινε αναφορά για την περίπτωση κλοπής της γης των κατοίκων στο Αποπηγάδι, με τις παραπλανητικές μη σωστά αναρτημένες πράξεις χαρακτηρισμού γης του δασαρχείου προς όφελος των εταιρειών ανεμογεννητριών βιομηχανικών ΑΠΕ. Ο κύριος αυτός μεταξύ άλλων φώναζε δυνατά “ψέματα ψέματα”, χωρίς φυσικά να παρεθέσει το παραμικρό επιχείρημα.
Ως αγωνιζόμενοι κάτοικοι ενάντια στο ξεπούλημα του Αποπηγαδιού, των κρητικών βουνών, του νερού, της ενέργειας, του φυσικού περιβάλλοντος, του τόπου μας, δηλώνουμε ότι κανένα ψέμα δεν ειπώθηκε εκ μέρους του κτηνοτροφικού συλλόγου Χανίων. Έχουμε όλα τα δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι πράξεις του δασαρχείου ήταν μη σύννομες με αποτέλεσμα να χάσουν οι κάτοικοι τη γη τους και να τραβιούνται στα δικαστήρια .Τα ψέματα τα έχει εγκρίνει το δασαρχείο στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αναφέρει ότι τοΑποπηγάδι έχει ασβεστολιθικό πέτρωμα, ανυπαρξία βλάστησης και νερού, ανυπαρξία αρπακτικών, μόνο ποντικούς και φίδια, και πως δεν έχει καμία σημασία για την ιστορική κληρονομιά του τόπου,.
Ο κτηνοτροφικός σύλλογος ήταν πάντα παρόν στον αγώνα μας από το 2008 ενάντια στην αρπαγή του μικρού κλήρου γης των κατοίκων από τις πολυεθνικές της δήθεν “πράσινης ανάπτυξης”, ήταν μπροστά στις κινητοποιήσεις, στις συλλήψεις μας, στα δικαστήρια.Το δασαρχείο δεν το είδαμε ποτέ και πουθενά, μόνο όταν είχε οργανωθεί μια γιορτή δεντροφύτευσης από τους κατοίκους είχε ανέβει με την απειλή να μας κάνει μήνυση ότι ήταν παράνομη! Είναι ντροπή ακόμα και σήμερα το δασαρχείο Χανίων να στηρίζει τις ΒΑΠΕ και να μην έχει καταλάβει ότι οι κάτοικοι στα χωριά του Αποπηγαδιού, αλλά και σε όλο το παγκρήτιο δίκτυο που συμμετέχουν 150 σύλλογοι και ομάδες από όλη την Κρήτη, καθώς και στοπανευρωπαϊκό δίκτυο της EPAW με 818 οργανώσεις από 25 ευρωπαϊκές χώρες, δίνουν έναν δίκαιο αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα του φυσικού περιβάλλοντος και της ενέργειας στις εταιρείες. Εταιρείες-πολυεθνικοί κολοσσοί της δήθεν πράσινηςανάπτυξης, οι οποίοι εδώ υλοποιούν έργα Β ΑΠΕ και αλλού σκορπάνε τον θάνατο με τα πυρηνικά απόβλητα που πετάνε σε τριτοκοσμικές χώρες..Τα έργα ΑΠΕ υλοποιούνται από την τσέπη του φτωχού λαού μέσω του παράνομου τέλουςΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουμε όλοι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, και μετά μας πουλάνε κι ακριβότερη πράσινη ενέργεια βάση νόμου χωρίς κανένα πραγματικά όφελος για το λαό.
Ακόμα θυμόμαστε το θρασύτατο ύφος του συγκεκριμένου υπαλλήλου του δασαρχείου που, με επιστολή του στις 17 Μαρτίου 2009 στον τοπικό τύπο με τίτλο “Το Αποπηγάδι δεν θα υπάρχει σε λίγο”, επιτέθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στους κατοίκους χαρακτηρίζοντάς τους ως χαμερπείς και ευτελείς προσωπικότητες, ως αυξανόμενους Κοτζαμπάσηδες και Μαυρομιχαλέους!

Ο διωγμός των κατοίκων των ορεινών χωριών της Κρήτης από την γη τους από την “πράσινη” λαίλαπα των ΒΑΠΕ δεν θα περάσει. Πάντα οι αγώνες για την ελευθερία, τα ιδανικά και την αξιοπρέπεια γίνονταν από τον απλό λαό και ποτέ από τους καρεκλοκένταυρους της εκάστοτε εξουσίας.
Θα κλείσουμε με μια Αποπηγαδίτικη μαντινάδα.

Αν δεν σε σώσω Κρήτη μου χαρές να μην
γνωρίσω.Δίχως βουνά δίχως νερό κι αέρα
πως να ζήσω;

Πρωτοβουλία κατοίκων.Σπίνας Σέμπρωνα Παλαιών Ρουνάτων και Φλωρίων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποπηγάδι Χανίων: οι υπηρεσίες και η επιστήμη στην υπηρεσία των εταιρειών

Γράφει η Νέλλη Ψαρρού Τα τελευταία χρόνια η άγνωστη ιστορία που εκτυλίσσεται στον ορεινό όγκο του Αποπηγαδίου έχει αρχίσει και γίνεται περισσότερο γνωστή, αν και συγκρατημένα μιας και τα ΜΜΕ αποφεύγουν να αναφέρουν οτιδήποτε θίγει τις κυβερνητικές επιλογές. Η ομάδα του ντοκιμαντέρ Σταγώνες (www.stagonesdoc.gr), που ερευνά την ιδιωτικοποίηση και υφαρπαγή του νερού στην Ελλάδα, έχει εντάξει και το Αποπηγάδι στην έρευνά της, που ολοκληρώνεται σύντομα χάρη στη βοήθεια του κόσμου και των κινημάτων. Σε ένα ντοκιμαντέρ είναι πολλές λεπτομέρειες που δεν μπορούν να αναφερθούν. Έχουμε όμως την ευκαιρία να το κάνουμε αρθρογραφώντας στον Αγώνα της Κρήτης, μια εφημερίδα που από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει την προσπάθειά μας. Το δασαρχείο, οι δήμοι και η Περιφέρεια Έχουμε άλλη φορά γράψει για το τι συμβαίνει στο Αποπηγάδι, μια ιστορία που επηρεάζει τα χωριά Σέμπρωνας, Πρασσές, Ρούματα, Σπίνα, Φλώρια, και άλλα που τώρα ξεχνώ. Εκεί η γαλλική πολυεθνική EDF, δεύτερη στον κόσμο σε παραγωγή ενέργεια

Δικαστική δικαίωση ιδιοκτητών γης στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο haniotika-nea.gr:  https://www.haniotika-nea.gr/dikastiki-dikaiosi-idioktiton-gis-sto-apopigadi/  Δικαίωση ιδιοκτητών γης της περιοχής του Αποπηγαδίου αποτελεί πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων, από την οποία προκύπτει ότι εκτάσεις που παραχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο για ανεμογεννήτριες, είναι ιδιωτικές και όχι του Δημοσίου! Το Ελληνικό Δημόσιο δεν αναγνώριζε ως ιδιωτικές τις συγκεκριμένες εκτάσεις, τις αναγνώρισε όμως το δικαστήριο που δικαίωσε τους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 34/21, που δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στα Χανιά στις 24-2-2021. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε γίνει ένα χρόνο πριν: στις 23 Ιανουαρίου 2020 ενώ η υπόθεση είχε… τραβήξει αρκετά χρόνια με κατοίκους να αντιδρούν από την πρώτη στιγμή στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τα έτη 2009 και 2010 στην περιοχή είχε συσταθεί ενάντια στις ανεμογεννήτριες Πρωτοβουλία Κατοίκων από χωριά της γύρω περιοχής, οι οποίοι είχαν προχ

«Όχι» αιολικοί σταθμοί στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο ΕΦ.ΣΥΝ. https://www.haniotika-nea.gr/ochi-aiolikoi-stathmoi-sto-apopigadi/ «Να οριοθετηθεί περιοχή αποκλεισμού για αιολικούς σταθμούς γύρω από τον ορεινό όγκο Αποπηγάδι», ζητά η Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα προτάσεις τις οποίες κατέθεσε στις 5 Ιουλίου στην Περιφέρεια Κρήτης. Οι προτάσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το το έργο: «Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 11,55 MW αιολικό (ΑΠΕ) – 5,5 ΜW συσσωρευτές (εγγυημένη) στη Θέση «Αποπηγάδι – Στρογγυλή Κορυφή», Δήμων Πλατανιά και Καντάνου Σελίνου Π.Ε. Χανίων». Η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι «η μελέτη που αναρτήθηκε σε διαβούλευση δεν οδηγεί σε Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για μια νέα δραστηριότητα, αλλά σε διαδικασία τροποποίησης προηγούμενης Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. Κρήτης του 2011 που είχε εκδοθεί για άλλο έργο στην ίδια θέση και αφορούσε σε αιολικό σταθμό ισχύος 5,1MW και υδ