Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θετική για τους κατοίκους η απόφαση του κοινού δημοτικού συμβουλίου στις Βουκολιές.

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22/11/2010 στις Βουκολιές το κοινό δημοτικό συμβούλιο των δήμων Καντάνου και Βουκολιών με μεγάλη συμμετοχή πολιτών από τα χωριά και τα όμορα χωριά του Αποπηγαδιού, που κατέθεσαν γραπτά και προφορικά τις ενστάσεις τους  για τα σχεδιαζόμενα έργα ΑΠΕ στο Αποπηγάδι και γενικότερα στα Χανιά και την Κρήτη.
Η συζήτηση που διήρκεσε γύρω στις 3.5 ώρες κατέληξε σε απόφαση των δημοτικών συμβουλίων, στην οποία συμπεριλήφθηκαν πολλές από τις θέσεις των κατοίκων. Η απόφαση όπως διαβάστηκε και ψηφίστηκε στο τέλος της συνεδρίασης είναι:

«Τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Καντάνου και Βουκολιών αποφασίζουν την  απολύτως αρνητική γνωμοδότηση  και καταψήφιση της “ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΏΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ” της εταιρείας “Αιολικής Μουσούρων Α.Ε.” για το « Αιολικό - Αντλητικό - Υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 5,1 MW αιολικά και 5 MW υδροηλεκτρικό - αντλητικό στη θέση “Στρογγυλή Κορυφή Ν. Χανίων”», για τους κάτωθι λόγους:
Α) Εκκρεμεί η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος  σύμφωνα με το άρθρο 62 παρ. 2 του ν. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε καμιά καταπάτηση στις περιουσίες μας.
Β) Εκκρεμεί στο ΣΤΕ η αίτηση μας για αναστολή και ακύρωση, της κατασκευής τριών Α/Ν στην “Στρογγυλή Κορυφή” με προσωρινή διακοπή των εργασιών από το ΣΤΕ από τις 5/5/2010.
Γ) Για την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ η νομολογία επιβάλλει την προηγούμενη σύνταξη Ειδικών ή Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου ανάπτυξης κατά τις διατάξεις του ν. 2742/99
Δ) Θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή και συνεννόηση των  τοπικών κοινωνιών και των δημοτικών αρχών για την ανάδειξη των ΑΠΕ στους δήμους μας,
Ε) Οι νέοι εκλεγμένοι δήμαρχοι των δήμων Καντάνου - Σελίνου και Πλατανιά δεσμεύονται να σταθούν στο πλευρό των κατοίκων, συμπαραστάτες στους αγώνες τους.
ΣΤ) Η επιτάχυνση των ΑΠΕ όπως αυτή προωθείται από το κράτος δεν μας αφορά και δεν θα της επιτρέψουμε να αλώσει τα βουνά μας και τα χωριά μας.’

Θεωρούμε σε πρώτη φάση θετική την παραπάνω απόφαση, όπως και το γεγονός της δημόσιας ανοικτής συνεδρίασης  με τη συμμετοχή των κατοίκων.

Παράλληλα καλούμε όλους τους κατοίκους των χωριών του Αποπηγαδιού, αλλά και τους  πολίτες του νομού που ενδιαφέρονται,  να παραβρεθούν στην συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Χανίων, στα γραφεία της, την Τετάρτη 24/11/2010, ώρα 11.30 πρωινή, όπου θα συζητηθεί  ως επείγον θέμα η «Ενημέρωση για επενδυτικό σχέδιο κατασκευής Υβριδικού Σταθμού στην Κρήτη από την ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ».
Πρόκειται για ένα άλλο (όχι αυτό που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο) γιγάντιο έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από από υβριδικό σταθμό ισχύος 90,1 MW, που θα απλώνεται σε Ηράκλειο - Ρέθυμνο και Χανιά, με δεξαμενές 800.000 κ.μ. στα Μάλια Ηρακλείου αλλά και 34 ανεμογεννήτριες στην Σπίνα στο Αποπηγάδι.
Η “Υδροαιλοκή Κρήτης” όπως διαβάζουμε στις σχετικές άδειες της ΡΑΕ, έχει ώς μετοχική σύνθεση την EEN HELLAS SA  (θυγατρικής της EDF) κατά 90.15%  και το Φακίδη Γεώργιο κατά 9,85%  ενώ η “ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ” έχει μετοχική σύνθεση  την EEN HELLAS SA  κατά 50% και τη CANDIA ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΕ (Φακίδης Γ.) κατά 50%.
Δηλαδή στην ουσία πρόκειται για τις ίδιες εταιρίες που αλλάζοντας ονόματα, προσπαθούν με κατάτμηση έργου να ξεγελάσουν νόμους και κατοίκους προκειμένου να πάρουν τις πολυπόθητες και κερδοφόρες άδειες.

Η παρουσία όλων μας στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ είναι απαραίτητη και καθοριστική για το σταμάτημα του ξεπουλήματος της γης του αέρα και των νερών μας στις πολυεθνικές.

Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα.




ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΜΕ Ολόκληρο το κείμενο που καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο 

Προς: Την ΤΕΔΚ Χανίων και τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Καντάνου, Βουκολιών, Μουσούρων και Ανατολικού Σελίνου.

Εμείς οι υπογράφοντες, κάτοικοι - ιδιοκτήτες των χωριών του Αποπηγαδιού, αλλά και οι πολίτες - κάτοικοι των όμορων χωριών, ζητούμε από την ΤΕΚΔ Χανίων  και τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Καντάνου, Βουκολιών, Μουσούρων και Ανατολικού Σελίνου, την  απολύτως αρνητική γνωμοδότηση  και καταψήφιση της “ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΏΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ” της εταιρείας “Αιολικής Μουσούρων Α.Ε.” για το « Αιολικό - Αντλητικό - Υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 5,1 MW αιολικά και 5 MW υδροηλεκτρικό - αντλητικό στη θέση “Στρογγυλή Κορυφή Ν. Χανίων”», για τους κάτωθι ουσιαστικούς λόγους:
Α) Εκκρεμεί η επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος που ανέκυψε για τους κατοίκους των χωριών του Αποπηγαδιού (Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων, Σέμπρωνα, και Ανατολικού Σελίνου), με την αρπαγή των περιουσιών μας από το κράτος, διότι οι εταιρείες ζήτησαν και πέτυχαν τον χαρακτηρισμό τους σε δασικές, χωρίς κανένας- ούτε οι τότε δήμαρχοι που όφειλαν- να μας ενημερώσει, με αποτέλεσμα να χαθούν οι προθεσμίες για ενστάσεις, οι πράξεις να τελεσιδικίσουν και οι ιδιοκτησίες μας αγορασμένες με τον ιδρώτα και το αίμα των πατεράδων και παππούδων μας να έχουν  παραχωρηθεί με  παράνομο   τρόπο από  το  δημόσιο σε ιδιωτικές  εταιρείες παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Η ατομική ιδιοκτησία προστατεύεται από το Σύνταγμα της Ελλάδος αρθ. 17.
Και όλα αυτά παρότι σύμφωνα με το άρθρο 62 παρ. 2 του ν. 998/1979, το  «τεκμήριο κυριότητας υπέρ του δημοσίου επί των δασών και των εν γένει δασικών δεν ισχύει εις την περιφέρεια των πρωτοδικείων της Κρήτης...»
Σήμερα το κράτος όχι μόνο  δεν επιλύει το πρόβλημα παρότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο αποδέχονται ότι έχουν γίνει λάθη και παραλήψεις στις διαδικασίες των χαρακτηρισμών του δασαρχείου και εισηγήθηκαν την επανάληψη τους, αλλά προκλητικά προχωράει στην αδειοδότηση και άλλων έργων  πάνω στις περιουσίες που μας άρπαξε.
Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε καμιά καταπάτηση στις περιουσίες μας.
Β) Εκκρεμεί στο ΣΤΕ η αίτηση μας για αναστολή και ακύρωση, της κατασκευής τριών Α/Ν στην “Στρογγυλή Κορυφή” από την ίδια εταιρεία. Έχει σταματήσει κάθε εργασία με την  προσωρινή διακοπή των εργασιών από το ΣΤΕ από τις 5/5/2010.
Θεωρούμε τουλάχιστον προκλητικό και ανήθικο, αλλά και του εκ του πονηρού, το να συζητάμε την αδειοδότηση άλλων γιγαντιαίων μάλιστα έργων ενώ εκκρεμεί στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, η νομιμότητα του πρώτου.
Γ) Σύμφωνα με την πρώτη προσφυγή μας στο ΣΤΕ (στην οποία έχουμε δικαιωθεί) για την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ η νομολογία επιβάλλει την προηγούμενη σύνταξη Ειδικών ή Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου ανάπτυξης κατά τις διατάξεις του ν. 2742/99 ή το χαρακτηρισμό της περιοχής κατά το άρθρο 10 του ίδιου νόμου, ως Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, ενώ δεν έχει προηγηθεί σε επίπεδο νομού συνολική μελέτη κατά την οποία να συνεκτιμώνται αφ ενός μεν οι ενεργειακές ανάγκες τις οποίες πρόκειται να καλύψουν οι προς εγκατάσταση σταθμοί, αφ ετέρου δε και προέχοντος οι επιπτώσεις στην περιοχή από την εγκατάσταση του συνόλου των Α/Ν και των υβριδικών - υδροηλεκτρικών και να προσδιορίζεται ο συνολικός αριθμός σταθμών που μπορούν να εγκατασταθούν στην περιοχή του Αποπηγαδιού χωρίς να σημειωθεί υπέρβαση στην φέρουσα ικανότητα του στον τομέα αυτό.
Αντιθέτως διαπιστώνουμε ότι η εταιρεία, με παράνομη κατάτμηση των έργων της,  προχωρά στην τμηματική αδειοδότηση τους, αποφεύγοντας έτσι με αυτό τον τρόπο την συνολική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σύνολο των έργων της στο Αποπηγάδι, αλλά και της αλληλεπίδρασης τους με τα αντίστοιχα έργα  ΑΠΕ άλλων εταιρειών. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις που ενώ μεμονωμένες εμφανίζονται από τις εταιρείες ως αμελητέες στο σύνολο τους και αθροιστικά θα είναι ολέθριες και ισοπεδωτικές για τον ορεινό όγκο και τον υδροφόρο ορίζοντα του Αποπηγαδιού.
Έτσι η “Αιολική Μουσούρων”, σε αγαστή συνεργασία με την πολιτεία, που μέχρι χθες μας έλεγε για τρεις μόνο Α/Ν, σήμερα έχει πάρει άδεια από τη ΡΑΕ για 40 επιπλέον, 6 στην “Στρογγυλή Κορυφή” και 34 στην περιοχή “Σπίνας”. Σήμερα μας ζητά άδεια για ένα υβριδικό - υδροηλεκτρικό με δεξαμενές 60.000 κ.μ και 80.000 κ.μ. αντίστοιχα, αύριο όπως προκύπτει από την υδρολογική μελέτη που έχει καταθέσει θα ζητήσει άδεια για άλλα δυο τουλάχιστον υβριδικά - υδροηλεκτρικά, στα Δίστρατα με δεξαμενές των 300.000 κ..μ. + 330.000 κ.μ.  και στον Αγ. Ιωάννη με δεξαμενές των 80.000 κ.μ. + 75.000 κ.μ.
Αλλά η όρεξη έχει ανοίξει και στις άλλες εταιρίες μονοπώλια της ενέργειας, και ήδη έχουν δοθεί οι πρώτες άδειες στην “Κ. Σάρρρας” για 10 MW στην “Στρογγυλή Κορυφή” με γιγάντιες Α/Ν των 2 MW έκαστη και διάμετρο πτερωτής τα 72.
Γ) Επειδή όπως έχει κατατεθεί στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πρώτου αδειοδοτημένου από τη ΡΑΕ  υβριδικού – υδροηλεκτρικού έργου αλλά και όπως σημειώνεται στα σχέδια της υδρολογικής μελέτης προβλέπονται τουλάχιστον τρεις υδρογεωτρήσεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό για την αρχική πλήρωση αλλά και τη συνεχή εξάτμιση των υδατοδεξαμενών. Σύμφωνα με την μελέτη συνολικά αναμένεται εξάτμιση 48500 κ.μ. ετησίως  τα οποία από ότι φαίνεται η εταιρεία προτιμά να αντλεί από τρεις υδρογεωτρήσεις (στο χάρτη οι γεωτρήσεις  σημειώνονται στις τοποθεσίες Αγιά Ειρήνη, μεταξύ Σέμπρωνα και Πρασέ και μεταξύ Σπίνας και Καντάνου) και παρότι από το μελετητή προτείνεται ως καλύτερη λύση η υδρομάστευση των ρεμάτων.
Με αυτό τον τρόπο αποκτούν πρόσβαση  και δικαιώματα εκτός από τη γη, τον αέρα και στα νερά του τόπου μας για τα επόμενα 50 τουλάχιστον χρόνια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια τους με απρόβλεπτες δυσμενείς συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα των γύρων χωριών.
Δ) Η εταιρεία, με την περιβαλλοντική μελέτη προσπαθεί να μας καθησυχάσει και πείσει ότι οι επεμβάσεις του έργου στο φυσικό περιβάλλον του Αποπηγαδιού θα είναι αμελητέες. Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια δίνει στην ΜΠΕ, θα ανοιχτούν ακόμα μερικά χιλιόμετρα δρόμων πέρα από αυτό των 6 χλμ που έχει ήδη ανοίξει, θα σκαφτούν χιλιόμετρα χαντακιών για τους αγωγούς νερού και ρεύματος, θα χτιστούν κέντρα ελέγχου του έργου και εργοστάσια για τα υδροηλεκτρικά, και θα ριχτούν 3800 κ.μ. + 4700 κ.μ. μπετόν για τις δυο δεξαμενές, ενώ για την βάση της κάθε Α/Ν απαιτούνται 507 κ.μ. μπετόν. Αυτά μόνο για το συγκεκριμένο έργο. Αν συνυπολογίσουμε και τα άλλα έργα που ήδη έχουν αδειοδοτηθεί ή πρόκειται να αδειοδοτηθούν από τη ΡΑΕ  με το 5πλασιο  μεγέθους υβριδικό στα Δίστρατα (το οποίο σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας πέρυσι στον τύπο θα συνοδεύεται από 20 επιπλέον Α/Ν), το περίπου όμοιο στον Άγιο Ιωάννη και τις 37 (37+6=43) τουλάχιστον μέχρι τώρα αδειοδοτημένες Α/Ν, αλλά και τα αντίστοιχα έργα της “Κ. Σάρρας” μπορούμε να φανταστούμε την τεράστια οικολογική καταστροφή που θα υποστεί το Αποπηγάδι, που μέχρι χθες ήταν χωρίς δρόμους απάτητο και αμόλυντο ενώ αύριο σχεδιάζεται να μετατραπεί σε μια βιομηχανική ζώνη παραγωγής ΑΠΕ, σε μια νέα, σύγχρονη “Πτολεμαΐδα”.
Επίσης σύμφωνα με το υπόμνημα της Ελληνικής Ορνιθολιγικής Εταιρείας για το αιολικό πάρκο των τριών Α/Ν στο Αποπηγάδι, που έχουμε καταθέσει στο ΣΤΕ, «Η κατασκευή ΑΣΠΗΕ στην περιοχή θα έχει ως αποτέλεσμα: α) την συρρίκνωση του βιοτόπου τροφοληψίας των ειδών της πανίδας και μακροπρόθεσμα αλλαγές στις χρήσεις γης με ότι αυτό συνεπάγεται για την κτηνοτροφία και τα πτωματοφάγα αρπακτικά (γύπες), β) την καταστροφή του βιοτόπου και της φυσικής βλάστησης λόγω των εκτεταμένων γηπέδων αλλά κυρίως λόγω του οδικού δικτύου προσπέλασης, αφού απαιτούνται δρόμοι φάρδους 6-12 μέτρων για την μεταφορά των ανεμογεννητριών (60-70) τόννων έκαστη), γ) την ενόχληση και εκτόπιση των πουλιών από τους διαδρόμους πτήσης τους και δ) την άμεση θανάτωση των πουλιών λόγω πρόσκρουσης στις πτερωτές των Α/Ν.» Επιπλέον και όπως πλην εμμέσως και σαφώς παραδέχεται και η ορνιθολογική μελέτη που η εταιρεία καταθέτει για το υβριδικό - υδροηλεκτρικό, με τις τεράστιες ανοικτές  υδατοδεξαμενές, δημιουργούνται επιπρόσθετοι κίνδυνοι θανάτωσης των πουλιών, είτε με πνιγμό, είτε με πρόσκρουση στις Α/Ν καθώς θα έρχονται να πιουν νερό.
Ε) Η πολιτεία, η Περιφέρεια και το ΥΠΕΚΑ, αντί της δημόσιας διαβούλευσης και της πρότερης ενημέρωσης μας για τα σχέδια τους, επέλεξαν να κινηθούν «υπόγεια» και με άμεση συνεργασία την “Αιολική Μουσούρων”, ως νέος  “Δούρειος Ίππος” μας φέρνουν σήμερα προ τετελεσμένων γεγονότων. Οι τρεις Α/Ν που μέχρι χθες μας έλεγαν σήμερα έχουν γίνει 43 που έχουν πάρει ήδη άδεια  μαζί με ένα υβριδικό - υδροηλεκτρικό που σύντομα όπως προκύπτει  από την μελέτη που κατέθεσαν θα γίνουν τουλάχιστον τρία. ( και τα οποία θα συνοδεύονται από άγνωστο τελικά επιπλέον αριθμό Α/Ν). Ενώ στην πρώτη άδεια για τις 3 Α/Ν έγραφαν ότι στο Αποπηγάδι δεν υπάρχουν νερά!.
Όσο αναφορά την τήρηση των όρων της περιβαλλοντικής μελέτης για το υβριδικό που  η εταιρεία υπόσχεται, δεν την πιστεύουμε γιατί ήδη με το ξεκίνημα των εργασιών έχει υποπέσει  σύμφωνα με τη διεύθυνση δασών Χανίων (αρ. πρωτ. 1906/16-04-2010) σε σοβαρή παράβαση στην κατασκευή του δρόμου πρόσβασης που τον έφτιαξε με πολύ μεγαλύτερο πλάτος από  ότι επιτρεπόταν, καταπατώντας και καταστρέφοντας το περιβάλλον.
Το κυριότερο όμως ο τρόπος που η πολιτεία σε συνεργασία με την  εταιρεία μας αντιμετώπισαν όλο αυτό το διάστημα που εμείς υπερασπιζόμασταν το αυτονόητο, δηλαδή τις περιουσίες μας και τον τόπο μας, ήταν τουλάχιστον απαράδεκτος: Διέταζε  τα ΜΑΤ να συλλαμβάνουν ακόμη και ενενηντάχρονους γέροντες, ενώ μας μήνυαν κατ΄επανάληψη γιατί τάχατες είμασταν στο εργοτάξιο τους! Αν αυτό δεν είναι σύγχρονη κατοχή και υποδούλωση τότε τι είναι;
Μετά από όλα αυτά, με τον τρόπο που κινήθηκε η  συγκεκριμένη εταιρεία και με τον τρόπο που μας αντιμετώπισε, πάντα σε αγαστή συνεργασία με την πολιτεία, είναι προφανές ότι είναι ανεπιθύμητη στον τόπο μας δια παντός.
ΣΤ) Δεν θα κουραστούμε να επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά την πρόταση μας - που είναι και η μόνη δίκαιη λύση - και που την φωνάζουμε εξαρχής: Αν η πολιτεία επιθυμεί να γίνουν έργα ΑΠΕ στο Αποπηγάδι, πρέπει πρώτα να ακυρώσει όλες τις μέχρι τώρα διάτρητες και παράνομες διοικητικές πράξεις, να μας επιστρέψει τις περιουσίες που μας έχει αρπάξει, και στην συνέχεια να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι για να συζητήσουμε με ανοικτά χαρτιά. Εμείς απαιτούμε -και μόνο τότε θα επιτρέψουμε-  τα όποια έργα ΑΠΕ γίνουν στην περιοχή μας, να γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και με συμμετοχή των δήμων στις επενδύσεις και στα κέρδη. Το παράδειγμα στην Ανάβρα της Μαγνησίας, αλλά και πολλά άλλα στο εξωτερικό μας είναι γνωστά.
Η συνέχιση του αγώνα μας μέχρι την πλήρη δικαίωση του είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.
Για όλα τα παραπάνω ζητούμε από την ΤΕΔΚ Χανίων, τις  Δημοτικές  αρχές, παλιές και  καινούργιες και από  το  σύνολο  των  δημοτικών  συμβούλων να  καταψηφίσουν την ΜΠΕ και να εκφράσουν στην πολιτεία, στο ακέραιο τις ενστάσεις μας, λαμβάνοντας υπ  όψιν τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας, χωρίς υπεκφυγές και αναστολές και να γνωμοδοτήσουν παντελώς αρνητικά για  την  κατασκευή αυτού του έργου που θα καταπατήσει της περιουσίες μας, θα υποθηκεύσει τον υδροφόρο ορίζοντας  των χωριών μας και θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον του Αποπηγαδιού  χωρίς να  ωφεληθεί η  τοπική  κοινωνία.

Ειδικότερα από την ΤΕΔΚ Χανίων ζητούμε να μην επαναλάβει το ολέθριο για εμάς σφάλμα της 28ης Ιουλίου 2010 όπου σε συνεδρίαση της, έδωσε εν αγνοία μας το “πράσινο φως” (όπως διαβάσαμε στις τοπικές εφημερίδες) στην εταιρεία “Κ. Σάρρας” για τις γιγάντιες επενδύσεις της σε Α/Ν των 1000 MW και την μεταφορά του ρεύματος από την Κρήτη στην Αθήνα. Με αποτέλεσμα σήμερα η ΡΑΕ να έχει αδειοδοτήσει αυτό το έργο που θα αλώσει όχι μόνο το Αποπηγάδι, αλλά και την Κρήτη όλη από άκρη σε άκρη. 

Οι υπογράφοντες: Κάτοικοι - ιδιοκτήτες από τα χωριά του Αποπηγαδιού και πολίτες - κάτοικοι των όμορων χωριών

Σχόλια

  1. Αγαπητοί φίλοι

    Συμμερίζομαι τον θυμό σας, και θα τον ενισχύσω λέγοντάς σας ΓΙΑΤΙ γίνεται το "έργο" στο Αποπηγάδι.

    1. Για να πουλήσουν ανεμογεννήτριες οι Ευρωπαίοι που τις φτιάχνουν και έχουν αναδουλειές.

    2. Γαι να πουλήσουν καλώδια, υποβρύχια καλώδια και μηχανήματα διασύνδεσης οι Ευρωπαίοι που τα φτιάχνουν

    3.Για να έχει δικαιολογία η Μπιρμπιλοπαρέα να ακριβύνει το ρεύμα γενικά.

    4.Για να φάνε 2-3 χωματουργοί, φορτηγατζήδες και μπετατζήδες δικοί μας

    5. Για να φάει ο Έλληνας "επιχειρηματίας" που φαίνεται συνεταίρος (ποιον έχετε εκεί... τον Κοπελούζο;)

    6. Και σπουδαιότερο: Με βάση Γερμανικά κόλπα καο νόμους, το αιολικό που σας παίρνει τα βουνά σας, θα παράγει κάτι που λέγεται "δικαιώματα ρύπων". Επειδή είναι δήθεν "καθαρή" ενέργεια, θα τα πάρει ο Ευρωπαίος που σας κάνει την ζημιά και είτε θα τα εξαργυρώσει για να μην πληρώνει αυτός κάποιο Ευρωγερμανικό φόρο κάρβουνου, ή θα τα πουλήσει σε ένα ειδικό Γερμανικό χρηματιστήριο να πάρει λεφτά.

    Να το ξαναπώ:

    (α) Όλοι θα πληρώνουμε εμείς οι Έλληνες πανάκριβα τα ρεύμα από το αιολικό
    (β) Σας παίρνουν την γη με το έτσι θέλω και τον νόμο Μπιρμπίλη
    (γ) οι δικοί μας φόροι θα πληρώσουν για τις διασυνδέσεις και τα καλώδια

    ΑΥΤΑ δίνουμε εμείς.

    Αυτοί παίρνουν:
    (ε) το κέρδος από τις φτερωτές και τις σαβούρες
    (στ) ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΡΥΠΩΝ

    Οι δικοί μας ναταβατζήδες βγάζουν και αυτοί κάτι γιατί οι βίλες και τα ελικόπτερα έχουν έξοδα.

    ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΕΗ, ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΗ ΜΑΣ, ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ. ΓΕΡΜΑΝΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αποπηγάδι Χανίων: οι υπηρεσίες και η επιστήμη στην υπηρεσία των εταιρειών

Γράφει η Νέλλη Ψαρρού Τα τελευταία χρόνια η άγνωστη ιστορία που εκτυλίσσεται στον ορεινό όγκο του Αποπηγαδίου έχει αρχίσει και γίνεται περισσότερο γνωστή, αν και συγκρατημένα μιας και τα ΜΜΕ αποφεύγουν να αναφέρουν οτιδήποτε θίγει τις κυβερνητικές επιλογές. Η ομάδα του ντοκιμαντέρ Σταγώνες (www.stagonesdoc.gr), που ερευνά την ιδιωτικοποίηση και υφαρπαγή του νερού στην Ελλάδα, έχει εντάξει και το Αποπηγάδι στην έρευνά της, που ολοκληρώνεται σύντομα χάρη στη βοήθεια του κόσμου και των κινημάτων. Σε ένα ντοκιμαντέρ είναι πολλές λεπτομέρειες που δεν μπορούν να αναφερθούν. Έχουμε όμως την ευκαιρία να το κάνουμε αρθρογραφώντας στον Αγώνα της Κρήτης, μια εφημερίδα που από την πρώτη στιγμή έχει στηρίξει την προσπάθειά μας. Το δασαρχείο, οι δήμοι και η Περιφέρεια Έχουμε άλλη φορά γράψει για το τι συμβαίνει στο Αποπηγάδι, μια ιστορία που επηρεάζει τα χωριά Σέμπρωνας, Πρασσές, Ρούματα, Σπίνα, Φλώρια, και άλλα που τώρα ξεχνώ. Εκεί η γαλλική πολυεθνική EDF, δεύτερη στον κόσμο σε παραγωγή ενέργεια

Δικαστική δικαίωση ιδιοκτητών γης στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο haniotika-nea.gr:  https://www.haniotika-nea.gr/dikastiki-dikaiosi-idioktiton-gis-sto-apopigadi/  Δικαίωση ιδιοκτητών γης της περιοχής του Αποπηγαδίου αποτελεί πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων, από την οποία προκύπτει ότι εκτάσεις που παραχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο για ανεμογεννήτριες, είναι ιδιωτικές και όχι του Δημοσίου! Το Ελληνικό Δημόσιο δεν αναγνώριζε ως ιδιωτικές τις συγκεκριμένες εκτάσεις, τις αναγνώρισε όμως το δικαστήριο που δικαίωσε τους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 34/21, που δημοσιεύτηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στα Χανιά στις 24-2-2021. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε γίνει ένα χρόνο πριν: στις 23 Ιανουαρίου 2020 ενώ η υπόθεση είχε… τραβήξει αρκετά χρόνια με κατοίκους να αντιδρούν από την πρώτη στιγμή στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τα έτη 2009 και 2010 στην περιοχή είχε συσταθεί ενάντια στις ανεμογεννήτριες Πρωτοβουλία Κατοίκων από χωριά της γύρω περιοχής, οι οποίοι είχαν προχ

«Όχι» αιολικοί σταθμοί στο Αποπηγάδι

Αναδημοσιευση απο ΕΦ.ΣΥΝ. https://www.haniotika-nea.gr/ochi-aiolikoi-stathmoi-sto-apopigadi/ «Να οριοθετηθεί περιοχή αποκλεισμού για αιολικούς σταθμούς γύρω από τον ορεινό όγκο Αποπηγάδι», ζητά η Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα προτάσεις τις οποίες κατέθεσε στις 5 Ιουλίου στην Περιφέρεια Κρήτης. Οι προτάσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το το έργο: «Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 11,55 MW αιολικό (ΑΠΕ) – 5,5 ΜW συσσωρευτές (εγγυημένη) στη Θέση «Αποπηγάδι – Στρογγυλή Κορυφή», Δήμων Πλατανιά και Καντάνου Σελίνου Π.Ε. Χανίων». Η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι «η μελέτη που αναρτήθηκε σε διαβούλευση δεν οδηγεί σε Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για μια νέα δραστηριότητα, αλλά σε διαδικασία τροποποίησης προηγούμενης Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. Κρήτης του 2011 που είχε εκδοθεί για άλλο έργο στην ίδια θέση και αφορούσε σε αιολικό σταθμό ισχύος 5,1MW και υδ